Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 6. april 2007 kl 16.25 Pelle erobreren

Oscar-belønt storfilm

Pelle (Pelle Hvenegaard).
Pelle (Pelle Hvenegaard).
Den prisbelønte dansk-svenske storfilmen "Pelle Erobreren" bygger på forfatteren Martin Andersen Nexøs firebinds roman. Pelle er sønn av en svensk bonde. Det er stor fattigdom i Sverige tidlig på 1900-tallet, og far og sønn prøver lykken i Danmark.

Men i Danmark blir de behandlet som kontraktsbundne tjenere, noe som fører til en dyp ideologisk forandring hos den unge, lett påvirkelige Pelle. I Nexøs roman blir Pelle kommunist, men dette er tonet ned i filmen som konsentrerer seg om det nære forholdet mellom far og sønn.

Bonden Lasse tvinges til å arbeide under nedverdigende forhold i Danmark, og mens den unge Pelle er vitne til farens ydmykelser, skjønner han at han må arbeide for få et selvstendig liv. Pelle må bli voksen til og med før han når puberteten, hvis han ikke skal ende opp på samme miserable måte som faren.

Lyspunkt
Regissøren Bille Augusts filmfortelling inneholder også små lyspunkt for far og sønn. Lasse gjør kur til en kvinne i nærmiljøet inntil hennes ektemann, som alle trodde var forsvunnet på sjøen, dukker opp.

Den snille kona på gården hvor Lasse arbeider stikker ned og dreper sin sjalu ektemann. Deretter tar hun seg godt av Pelle.

Om filmen
"Pelle Erobreren" vant Gullpalmen i Cannes under filmfestivalen i 1988, og fikk Oscar for beste utenlandsspråklige film samme år.

Filmen er sendt tidligere.

Dansk/svensk spillefilm fra 1988
Originaltittel: "Pelle Erobreren"
Regi: Bille August
I rollene: Max von Sydow, Pelle Hvenegaard, Erik Paaske, Bjørn Granath, Axel Strøbye
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83