Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. november 2002 kl 20.45 Opp i røyk: Sigaren

En sivilisert glo i en kjasete verden

1.	Torkjell Berulfsen mener sigarens popularitet i våre dager har noe med lengselen etter det gode liv å gjøre (Foto: Torstein Vegheim)
1. Torkjell Berulfsen mener sigarens popularitet i våre dager har noe med lengselen etter det gode liv å gjøre (Foto: Torstein Vegheim)
1800-tallet ble sigarens store periode. Mark Twain nektet å komme til himmelen hvis han ikke kunne røyke sigar der (vi vet for tiden ikke hvor han er). Det var sigaren som var opphavet til ”den døendes siste sigarett”, og i dag er sigaren for mange det siste siviliserte leirbål av en glo i en kjasete og uhøflig verden.

Bare i Sevilla i Spania satt på det meste 4800 kvinner og rullet sigarer. Også den ildfulle Carmen satt her og rullet sigarer på sine nakne lår. Det var nemlig så varmt i lokalene at jentene satt i undertøyet og jobbet.

En god havaneser
Torkjell Berulfsen dro naturligvis til Havana, Kuba, hvor sigaren er et nasjonalsymbol. Her blir vi med til tobakksplantasjene og fabrikkene, og får se hvordan sigarene blir til fra innhøstingen. Tobakksplantene skal ha mye vann, men sigaren skal ikke fuktes. Det er for øvrig et kubansk ordspråk som sier at ”der hvor det er god røyk, der er det gode mennesker”. På et hotellrom i Havana fins det spor etter forfatteren Ernest Hemingway som skrev ”Klokkene ringer for deg” nettopp her, sannsynligvis med opptil flere gode sigarer som litterær inspirasjon.

På sigarplanet
Winston Chruchill ble 91 år, og i løpet av sitt liv hadde han røkt 400 000 sigarer. I tillegg drakk han en flaske whisky pr. dag, ”så den mannen tok ikke lett på nytelsen”, sier Berulfsen. Polfareren vår, Roald Amundsen, og gjengen plantet flagget på målet, og feiret med en god sigar. Den amerikanske presidenten John F. Kennedy skrev ikke under handelsboikotten mot Kuba før han hadde skaffet seg kassevis med kubanske sigarer.

I våre dager øker salget av sigarer. I Norge er økningen oppe i fire prosent i året. – Det har noe med ”det gode liv” å gjøre, mener Torkjell Berulfsen. - Det tar tid å røyke en sigar, det er en protest mot turbolivet med mikrobølgeovn, mobiltelefoner, halvfabrikert mat og full pinne i venstre fil.

Om serien
”La Diva Nicotina” – nytelsens store skjøge- har én gang for alle bitt seg fast på denne kloden vår. Hun er elsket av finansministre og hatet av helsemyndigheter, men det er ikke den siden av tobakken Torkjell Berulfsen tar opp i serien ”Opp i røyk”. Dette er historien om tobakksplanten, og hvordan den i sine mange bruksformer kom til å legge jorden under seg. Intet annet skadelig nytelsesmiddel er blitt så populært uansett kulturbakgrunn, religion, geografi eller kjønn. Mange beklager at stoffet i det hele tatt eksisterer, men til tross for det: ”Opp i røyk” forteller om tobakkens historie.

Egenprodusert dokumentar
Programleder Torkjell Berulfsen
Prosjektleder Haagen Guttu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83