Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. mars 2006 kl 20.20 Tore på sporet

Elisabeths Afrika

Elisabeth Murai fra Hitra reiser med Tore Strømøy til Kenya på jakt etter sin halvbror Joseph. (Foto: NRK)
Elisabeth Murai fra Hitra reiser med Tore Strømøy til Kenya på jakt etter sin halvbror Joseph. (Foto: NRK)
I kveld får du bli med på en fantastisk reise i både tid, rom og følelser når Tore reiser til Kenya i Afrika sammen med Elisabeth Fjeldvær Murai fra Hitra.

Elisabeth Murai (31) fra Hitra har norsk mor og afrikansk far. Foreldrene møttes da moren jobbet som misjonær på landsbygda i Kenya. Paret valgte etter hvert å bosette seg i Norge, men livet ble ikke som forventet for Elisabeths foreldre. Da hun var syv år gammel, forlot faren Norge og reiste tilbake til Kenya. Elisabeth så ham aldri igjen. Noen år etterpå fikk hun vite at han var død.

I dag har Elisabeth et sterkt behov for å reise til Afrika, for å oppleve landet hun alltid har følt en dragning til, for å se farens grav - og ikke minst få møte sine onkler og sin halvbror. Med ønske om å finne sin afrikanske slekt reiser Elisabeth av gårde i følge med Tore Strømøy.

Skomakerens sønn
I kveld får vi også møte Jan Tore Lorentzen fra Oslo som leter etter sine søsken. I 1944 møtte Jan Tores mor en skomaker og ble gravid. Skomakeren var på det tidspunktet separert, men valgte senere å gå tilbake til kona og den store ungeflokken deres. Selv om Jan Tore aldri har hatt kontakt med søsknene sine, vet de om hverandre, og nå håper Jan Tore å lære dem å kjenne. Hvor mange er stadig i live, og ønsker de å møte ham? Svaret får han i studio hos Tore på sporet.

Til verdens ende for å lese fadervår
Til slutt får vi et gjensyn med Anne Grete Haugå fra Setesdal som i 1996 reiste til Syd-Georgia for å oppfylle sin mors siste ønske, å lese fadervår på sin bestefars grav. I kveld får vi et gjensyn med både Anne Grete og turen, og får høre hva som skjedde senere.

I tillegg vil Tore Sporhund selvsagt dukke opp.

Om serien
Tore på sporet er blitt en institusjon på linje med Frelsesarmeen og Røde Kors når det gjelder etterlysningstjeneste. Programmet feirer i år 10-årsjubileum, og siden starten har programleder Tore Strømøy reist verden rundt mange ganger sammen med mennesker som har et sterkt ønske og behov for å finne tilbake til sine røtter og finne igjen forsvunne familiemedlemmer.

Tusenvis av nordmenn har kontaktet redaksjonen for å få hjelp. Hver eneste dag i 10 år har redaksjonen mottatt brev, e-post og telefoner fra seere som trenger hjelp til å spore opp slekt og venner. Dette har resultert i ti, nye programmer, hvor du får være med på nye sterke og gripende møter mellom mennesker som endelig får på plass viktige brikker i livet sitt.

I tillegg til de nye, spennende sakene, får vi også et gjensyn med mennesker som har vært med i de tidligere programmene. Da får du vite hvordan det egentlig gikk, etter at Tore brakte dem sammen på tv.

Egenprodusert underholdningsserie fra NRK program riks (2006)
Programleder: Tore Strømøy
Prosjektleder: Karen Bit Vejle, tlf. 73 88 17 37/907 722 81
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,