Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 24. mars 2004 kl 21.20 Niern: Kon-Tiki

Thor Heyerdahls Oscar-vinner

Thor Heyerdahl og mannskapet på Kon-Tiki på det åpne hav mellom Peru og Polynesia (Foto: Norsk Filminstitutt)
Thor Heyerdahl og mannskapet på Kon-Tiki på det åpne hav mellom Peru og Polynesia (Foto: Norsk Filminstitutt)
Det var Thor Heyerdahls påstand at tidligere colombianske polynesiere hadde hatt jevnlige reiser over havet med balsa-flåter. For å bevise at dette lot seg gjøre konstruerte han en lignende flåte, "Kon-Tiki", og dro den samme turen i 1947. Kveldens Niern fikk Oscar for beste dokumentarfilm i 1951.

Thor Heyerdahl og mannskap dro over havet fra Peru til Tahiti. Heyerdahl var inspirert av polynesiske folkelige historier som fortalte om en forhistorisk rase som hadde slått seg ned tusenvis av mil mot øst, ledet av den mytiske guden Kon-Tiki. Heyerdahl visste også at vind og havstrømmer utenfor Sør-Amerikas kyst har retning mot Polynesia.

Det vitenskapelige establishment tok ikke Heyerdahl alvorlig. De mente bombastisk at det ikke var mulig for en forhistorisk folkegruppe å ta seg fram på balsaflåter fra Peru til Polynesia. Dermed var spiren sådd til en av samtidens mest fantastiske ekspedisjoner. 28. april 1947, på en lignende balsaflåte, dro Thor Heyerdahl med mannskap fra Peru til Marquesas-øyene.

Mannskapet besto av Herman Watzinger, Erik Hesselberg, Knut Haugland, Torstein Raaby og Bengt Danielsson.

Etter 101 spenningsfylte dager på det åpne hav, alene med brølende stormer, hvaler og utallige haier, kom de til slutt til den polynesiske øya Raroia. Ekspedisjonen tiltrakk seg oppmerksomhet fra hele verden. Heyerdahls bok, "Kon-Tiki", er oversatt til 68 språk og er solgt i mer enn 20 millioner eksemplarer.

Norsk dokumentar fra 1951
Regi og kommentar: Thor Heyerdahl
Produsent: Olle Nordemar
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83