Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. september 2008 kl 22.30 Bokprogrammet: Er det lov å være morsom?

Er humor farlig i Norge?

Er humor farlig i Norge? undrer Hans Olav Brenner i Bokprogrammet og sikter spesielt til fraværet av morskap i norsk litteratur. (Foto: NRK)
Er humor farlig i Norge? undrer Hans Olav Brenner i Bokprogrammet og sikter spesielt til fraværet av morskap i norsk litteratur. (Foto: NRK)
"Does humor belong in music?" spør Frank Zappa i et av sine hovedverk med nettopp denne tittelen. Passer humor i litteraturen, spør Hans Olav Brenner og tar sats i Bokprogrammet. Det er spesielt norsk litteratur han har i tankene.

Bokprogrammet ligger i startgropa med åtte nye programmer, og tar opp et alvorlig tema allerede i det første. For man skal være forsiktig med humor, mente den franske forfatteren Jacques Prévert. Den veier så tungt, føyde han gjerne til. Å være morsom er en vanskelig øvelse. Få forfattere innrømmer at de forsøker nettopp det.

Kanskje bør de også la være, for humor kan være farlig. Særlig i Norge. Man kan jo bli stemplet som useriøs av kritikerne…

På den andre siden er det kanskje kritikerne som er humørløse? For leserne sier at de ønsker å le!

Dyster litteratur
I USA sitter professor Torill Moi og ser norsk litteratur utenfra. Hun kan fortelle om "the Scandinavian gloom", et uttrykk som beskriver dysterheten i norsk litteratur.

Finnes det blant forfattere en selvpålagt sensur som tar vekk det morsomme? Man kunne jo ende opp med merkelappen "sorgmunter" resten av livet…

Bokprogrammet har snakket med forfattere, kritikere og publikum og spurt dem rett ut:
Er det lov å være morsom?

I programmet møter vi Helen Uri, Erlend Loe, Klaus Hagerup, Torill Moi og et knippe kritikere som slettes ikke er enige om humorens plass i norsk litteratur. For å sitere en av dem:
"Jeg skjønner ikke helt problemstillingen i programmet deres!"

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson Programinformasjon:Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no