Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 2. mai 2009 kl 23.05 Stephen Fry om hiv og aids

Personlig om hiv og aids

Stephen Fry som så flere av sine venner dø av aids tidlig på 80-tallet, forklarer hvorfor han ville lage dokumentar om hiv og aids. (Foto: NBDtv)
Stephen Fry som så flere av sine venner dø av aids tidlig på 80-tallet, forklarer hvorfor han ville lage dokumentar om hiv og aids. (Foto: NBDtv)
Mange vil huske den britiske skuespilleren og tv-personligheten Stephen Fry og hans mini-serie om manisk depressivitet, sendt av NRK tidligere. Her er Fry tilbake med et nytt program på to sendinger om hiv og aids.

Stephen Fry er revystjerne, forfatter, skuespiller, humorist, spaltist, filmmaker, tv-personlighet. Og homoseksuell. Også i denne serien trekker han på sine høyst personlige erfaringer.

Omkostning og forpliktelse
For eksempel besøker Fry et (nå nedlagt) hopital i Middlesex hvor han så flere av sine venner dø av aids på 80-tallet. Idet de smertefulle minnene fra denne tiden igjen strømmer på ham, er Fry full av beklagelser: Hva han lærte den gang, og med så store omkostninger, har ikke blitt tilstrekkelig videreformidlet til neste generasjon, mener han.

I 2007 fikk for eksempel dobbelt så mange briter enn i 1997 diagnosen hiv.

Likevel, da aids meldte seg med full styrke tidlig på 80-tallet, kunne frykten sykdommen forårsaket, sammenliknes med en pest. Medisinering av hiv-pasienter var bare i startfasen og sterkt mangelfull. Ordene hiv og aids var omtrent likelydende med en dødsdom.

Et kvart århundre senere er hiv mer eller mindre å se på som en kronisk tilstand, som for eksempel diabetes. Og Fry prøver å finne ut om framgangen i medisineringen av hiv har ført til likegyldighet og løssluppenhet overfor de reelle truslene fra viruset.

Programmet er sendt tidligere

Britisk dokumentarserie i to deler (2007)
Originaltittel: Stephen Fry: HIV & Me (1)
Produsert av: NBDtv
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no


LENKER
  • Les mer