Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. oktober 2006 kl 21.00 Nils og Ronny delvis uten grenser

Nils og Ronny delvis uten grenser

Nils Wærstad på opptak i Somaliregionen. (Foto: Nils og Ronny A/S)
Nils Wærstad på opptak i Somaliregionen. (Foto: Nils og Ronny A/S)
I to programmer er Nils og Ronny med Leger uten grenser på jobb i Somaliregionen i Sør-Etiopia. Det er vanskelig arbeid under ugjestmilde forhold, men et glødende engasjement overvinner de fleste hindringer.

I landsbyen Cherrati i Somaliregionen driver Leger uten grenser både et tuberkulosesenter og et ernæringssenter. Det er kun malaria som tar flere liv enn tuberkulose, og sykdommen er på fremmarsj. Den siste tiden er det påvist resistente bakterier både i USA og Øst-Europa.

Cherrati ligger avsides til, og Nils og Ronny og Leger uten grenser sine medarbeidere må reise gjennom områder kontrollert av landeveisrøvere og opprørere. De bør absolutt komme frem før mørket faller på.

Feilslått hjelp
På veien til Cherrati kjører de forbi et grelt eksempel på feilslått bistand. Et moderne sykehus med mange fasiliteter står blant fallerferdige og primitive skur og hytter. Sykehuset mangler vann, elektrisitet og personale, og har aldri vært i drift. Nå gir det ly til syke mennesker som ikke har andre steder å gå. Termittene er de eneste som jobber inne i bygningen.

Tuberkulose og fisking
Dr. Ben fra Hong Kong er leder ved tuberkuloseklinikken i Cherrati. Han har et glødende engasjement for jobben sin, men litt fritid blir det da. Dr. Ben benytter den til fisking. Nils og Ronny blir gjerne med, selv om agnet er bedervet kulever. Det er ingen som har fortalt dem at elven de fisker i er full av krokodiller...


Innkjøpt dokumentar fra Nils og Ronny A/S (2006)
Programledere: Nils Henrik Wærstad og Ronny Kristoffersen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 78 53/92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no