Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. februar 2005 kl 22.30 Safari - i kunst og kultur

Ville dyr og feilfritt foto

De engelske kunstnerne Olly & Suzi får besøk av programleder Marte Spurkland. (Foto: NRK)
De engelske kunstnerne Olly & Suzi får besøk av programleder Marte Spurkland. (Foto: NRK)
To uredde engelskmenn mener nærhet til objektene er viktig. Selv når de skal male eller ta bilder av ville dyr. Og kan man ta et helt feilfritt fotografi?

De sitter to meter fra ville løver og tegner dem. De dykker for å male haier og andre sjødyr på nært hold. De engelske kunstnerne Olly & Suzi har tegnet, malt og fotografert havets og jungelens skapninger siden 1987. Det er fascinasjon for dyrenes egenart og indianernes dyremytologi som driver dem. Nå planlegger de kunstsafari til Antarktis.

Programleder Marte Spurkland introduserer seerne for Olly & Suzis ville kunstverden.

Jakten på det feilfrie fotografiet
Den amerikanske kunstfotografen Gregory Crewdson er en perfeksjonist: Han bygger enorme filmliknende sett, kun for å ta ett eneste fotografi. Skuespillere og statister skal, sammen med en enorm detaljfokusering, bidra til å skape en perfekt verden. Men Crewdson vet at noe kommer til å gå galt, og at nettopp dette vil sette ham på jakt etter et nytt motiv. Thor Oreld besøker det siste settet til Gregory Crewdson.

Kunst i offentlig rom
Har publikum noe de skulle ha sagt om hva slags kunst som stilles ut i offentlige bygninger, parker og åpne plasser? Hvem bestemmer hvilke kunstverk som skal stilles ut i det offentlige rom?

Hanne Tyrmi er anerkjent kosmopolitt og kunstner som har arbeidet i Brasil, Sør-Afrika og India. Nå har hun har fått i oppdrag å utsmykke Borgarting Lagmannsrett i Oslo. Tina Waldø-Jensen og Finn McAlinden ser nærmere på fenomenet kunst i offentlig rom.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79

Vises også i Nett-TV (kun direkte)