Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. mai 2000 kl 21.00 Farinelli

Farinelli (t)


NRK2 fredag 26. mai kl 21.00
Farinelli

Forførende kastratsanger

Filmen \"Farinelli\" er en spennende reise tilbake til 1700- tallets storslåtte og pompøse musikkepoke med kastratsangernes eventyrlige karriere, men også tragiske skjebne. Vi følger den berømte kastratsangeren Carlo Broschi (1705-82), med artistnavnet Farinelli, i hans møte med Spanias og Englands kongehus, vakre kvinner og innflytelsesrike personer.

Det hele starter en dag i 1720 i Napoli i Italia. På et torg blir Carlo Broschi, kjent som Farinelli, utfordret av en berømt trompetist. Farinelli unngår med letthet alle feller og gir en overraskende presentasjon av sin utsøkte stemme. Publikum er i ekstase. En legende er født.

Carlo Broschi skulle bli en av de største og mest myteomspunne kastratsangerne. Kastratsangerne hadde en mystisk status. Stemmene deres var både høyt og lavt. De var elsket av massene, og den erotiske utstålingen kunne være formidabel - selv om det var kastrater.

Magisk stemmeprakt
Kastrert i en alder av ti år vet Farinelli at hans rene og perfekte stemme er hans store aktivum. Den åtte år eldre broren, Ricardo, er henrykt over hans talent, og sammen utnytter de hverandres fortrinn. Ricardo komponerer, Farinelli tolker og framfører. Ingen kan forklare hans stemmeprakt som nærmest med magi forlyster kongehus, trollbinder menn og forfører kvinner.

Som en følge av en pakt inngått mellom Farinelli og Ricardo som unge menn, deler de sine kvinnelige erobringer mellom seg: Farinelli forfører dem med sin fantastiske stemme og vakre utseende og inviterer senere Ricardo til å fullføre...

Kastratsangens opphav
Kastratsangere kunne for første gang høres i Italia på midten av 1500-tallet. De kom fra Spania og ble engasjert som sangere i det Sixtinske Kapell. Kvinner fikk ikke delta i gudstjenesten, og sopranstemmene ble sunget av unge gutter. Men når de kom i puberteten, sprakk stemmene, og kirken måtte konstant lære opp nye. Det var et absolutt forbud med kvinnelige sangere, og kastraten ble en glimrende løsning på kirkens problem da han beholdt den lyste stemmen gjennom hele livet. Kastratene var også ettertraktet som erstatning for kvinnelige operasangere.

I 1700-tallets europeiske musikkliv var det kastratsangerne som hadde eventyrlige karrierer innenfor kirkemusikk og opera. Men suksessen hadde sin pris - de hadde ofret sin manndom.

Oscar-nominert
\"Farinelli\" ble nominert til Oscar for beste utenlandske film i 1995, og europisk presse lovpriste filmen og filmmusikken. Også norske filmanmeldere var begeistret. \"Dette er blitt en fargerik og spennende film, fylt av flotte kostymer og praktfull musikk, med fremragende skuespillkunst og med et lydbilde som bare er til å gi seg over av, \" skrev Vårt Land. \"En fargesterk og underholdende historie om berømmelse, stjernedyrkelse og galskap.\" (VG).


NRK2 fredag kl 21.00

Bilder

1. Carlo Broschi (1705-82), med artistnavnet Farinelli, blir kastrert som tiåring, og fra den dag har han en perfekt stemme.

2. Som unge menn inngikk Farinelli og broren Ricardo en hemmelig pakt. De deler sine kvinnelige erobringer mellom seg; Farinelli forfører, Ricardo fullfører.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Frankrike/Italia (1994)
Originaltittel: Farinelli, voix reine/Farinelli, voce regina
Regi: Gérard Corbiau
I rollene: Stefano Dionisi, Enrico Lo Verso, Elsa Zylberstein, Caroline Cellier, Marianne Basler
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41