Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. desember 2007 kl 21.30 Miljøprofil: Steinar Lem

Framtidas talsmann

Steinar Lem. (Foto: Lillian Jonassen)
Steinar Lem. (Foto: Lillian Jonassen)
I portrettserien om personer som har viet sitt liv til kampen for miljøet, blir vi denne gang bedre kjent med Steinar Lem. Som talsperson for Framtiden i våre hender har han i over to årtier engasjert seg mot den vestlige kjøpefesten og den skjeve fordelingen av verdens ressurser.

Det er som miljøforkjemper vi kjenner ham best. Med dypt alvor i stemmen minner han oss på at overforbruket har en større pris enn den vi betaler i butikkene.

I mange år lukket folk flest ørene for de dystre advarslene. I dag må flere og flere gi ham rett. Klimaendringene kommer stadig nærmere, og vi har oss selv å takke.

Forfatter og byråkrat
Kanskje kunne Steinar Lem blitt like kjent som forfatter. I 1973 mottok han Tarjei Vesaas’ debutantpris for boka Signaler, og til sammen har det blitt sju bokutgivelser.

Mindre kjent er nok Steinar Lems korte karriere i Samferdselsdepartementet på midten av 80-tallet. Han skjønte raskt at det ikke var et blivende sted. Framtida ble i stedet Framtiden i våre hender, og der har han hatt sitt virke i over tjue år.

Vestlig overforbruk
FIVH er først og fremst opptatt av den globale fordelingen, eller rettere den urettferdige fordelingen av Jordas begrensede ressurser. Hovedårsaken til miljøkrisen er overforbuket i den vestlige verden. De rike må redusere for at de fattige skal få mer, og for at ikke klimakatastrofene skal ødelegge for både fattige og rike.

- Av og til har jeg følelsen av å si selvfølgeligheter, sier Steinar Lem. - Men det er ingen andre som kritiserer overforbruket i de rike landene. Noen må være talsperson for dem som ikke har stemmerett, de ufødte og dyrene, og det er kanskje Framtiden i våre henders viktigste oppgave.

Forsiktige påstander
Steinar Lem har ofte fått høre at han er en dommedagsprofet, men han har Bondeviks ord for at han ikke er profet. Og selv mener han at han snarere har vært for forsiktig i sine påstander. For nå er klimaforskerne sikre på at vi får en katastrofal endring i temperaturen om vi ikke reduserer de klimaskadelige utslippene umiddelbart.

Trøsten får være at det ikke er for seint, selv om det haster. I programmet gir Steinar Lem oss oppskriften på hvordan vi kan unngå de verste miljøkatastrofene. Og han avslører at han lever like syndig som oss andre. Dessuten innrømmer han at han også har tatt feil!

Portrettet av Steinar Lem er det siste av tre programmer om markante norske miljøprofiler. Tidligere har vi møtt Ole Kopreitan og Frederic Hauge,

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2007)
Ved Karen-Margrethe Baltzrud
Prosjektleder Miljøprofil: Harald Reitan
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95100299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
Blir også sendt på NRK1 onsdag 19. desember kl 12.10