Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. oktober 2004 kl 23.35 Migrapolis: Arbeidsmoral

Arbeidsmoral

Abdul Wahab Said, til venstre, mener at somaliere i Norge må samarbeide bedre for å få seg jobb (Foto: NRK)
Abdul Wahab Said, til venstre, mener at somaliere i Norge må samarbeide bedre for å få seg jobb (Foto: NRK)
Unyttig eller nyttig? Hvor viktig er det å gå på jobb hver dag? Per Henrik Gulfoss mener at man kan lære seg kunsten å være unyttig. Men er det slik at Gerhardsens ånd fremdeles eksisterer? Reporter Veslemøy Hvidsteen spurte forskere ved FAFO, og fikk til svar at hun burde lete etter denne mentaliteten i norske innvandrerbutikker.

Hun dro ut for å undersøke saken, og en av dem hun møtte var Alan Uguz. Han driver flere forretninger i Oslo, hvor alle stillingene er besatt av familiemedlemmer. Selv mener han at han bidrar både til samfunnet og familien gjennom arbeidet. Han har lite sykefravær blant sine ansatte, og hemmeligheten bak et godt lederskap er respekt for sine medarbeidere, sier han.

- Jeg bryr meg om mine ansatte både privat og på jobben. Og jeg tør å si "jeg elsker deg" til mine ansatte, forteller han.

Arbeidsledige somaliere
Somaliere topper ledighetsstatistikkene. Abdul Wahab Said tror at mange har problemer med å tilpasse seg de norske forholdene når de kommer hit. De kommer fra en nomadisk kultur, hvor klaner kriger mot hverandre og er av karakter veldig stolte folk, mener han. Blant somaliske menn er det ikke tradisjon å ta vaskejobber. Det hjelper heller ikke at media ofte omtaler somaliere i negativ forstand. Selv er Abdul agronom, og sliter med å få seg jobb. Siden han har lang utdannelse, vil han helst ha jobb innenfor sitt fagfelt. Han tror at somalierne må samarbeide bedre for å komme seg ut av uføret isteden for å ta med seg holdninger fra hjemlandet.

Unyttig er bra
Per Henrik Gulfoss har ingen problemer med å være unyttig. Han tror at begrepet "å være nyttig" er uheldig. – Hvis noen er nyttige, blir nødvendigvis andre unyttige, og det er en forferdelig kategori å bli plassert i. Jeg tror at hvis alle mennesker fikk gjøre som de ville, hadde folk skapt seg egne jobber, og samfunnet kunne fungert fantastisk. Bare tenk på hvor forskjellige interesser vi har, sier Per Henrik.

Gulfoss har skrevet boken "Kunsten å være unyttig", og driver egne prosjekter som han tjener til livets opphold med. Han har bare vært i arbeidslivet en liten periode selv, og det var det året han jobbet som lærer i Finnmark.

Flerkulturelt magasin, produsert av Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Sendes også i nett-tv.