Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. august 2002 kl 21.00 Niern: Guantanamera

Bisarr liktransport på Cuba

Det er ikke lett å få fraktet et lik fra den ene siden av Cuba til den andre når en ikke har nok bensin, i
Det er ikke lett å få fraktet et lik fra den ene siden av Cuba til den andre når en ikke har nok bensin, i "Guantanamera"
Yoyita er en sangerinne i sin beste alder som oppsøker sitt fødested Guantánamo på Cuba. Hennes egentlige formål med reisen er å se igjen sin ungdoms store kjærlighet. Musikeren Cándido er der fortsatt, og det blir en lykkelig gjenforening for de to. Tragisk nok, dør Yoyita like etterpå i Cándidos armer.

Oppdraget med å transportere liket fra den ene siden av Cuba til den andre er det begravelsesentrepenøren Adolfo som får. Men det blir en utfordring for Adolfo, kona Georgina og den sørgende Cándido å komme seg til hovedstaden Havanna. Det råder nemlig streng bensinrasjonering på øya…

To regissører
Tomas Gutierrez Alea og Juan Carlos Tabio har sammen regi på ”Guantanamera”. ”Da vi leste om bensinrasjoneringen for begravelsesentrepenører på Cuba så vi umiddelbart for oss en rekke situasjoner som kunne oppstå dersom et lik må fraktes fra den ene delen av øya til den andre”, sier Alea.

Duoen har tidligere hatt stor internasjonal suksess med filmen ”Jordbær og sjokolade”, som fikk en rekke priser – blant annet Sølvbjørnen og Juryens spesialpris ved filmfestivalen i Berlin. ”Guantanamera” ble den siste filmen for Alea, som døde i 1996.

Cubansk film fra 1995
Originaltittel: Guantanamera
Regi: Tomas Gutierrez Alea og Juan Carlos Tabio
I rollene: Carlos Cruz, Mirtha Ibarra, Raul Eguren, Jorge Perugorria og Pedro Fernandez mfl.
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841

Bilde
Det er ikke lett å få fraktet et lik fra den ene siden av Cuba til den andre når en ikke har nok bensin.