Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 31. august 2002 kl 23.40 Shakira erobrer verden

Møte med Shakira

Den colombianske artisten Shakira erobret hele verden med albumet
Den colombianske artisten Shakira erobret hele verden med albumet "Laundry Service" i 2001. (Foto: Sony Music)
NRKs Per Sundnes har møtt artisten Shakira i Madrid. I programmet får vi et innblikk i karrieren til popsensasjonen fra Colombia som med sitt album ”Laundry Service” ble internasjonal stjerne over natten. Shakira fremstår som en moderne kvinne med stort hjerte for hjemlandet som i mange år har opplevd uroligheter.

Før ”Laundry Service” kom i 2001, hadde Shakira allerede lenge vært stjerne med millionvis av solgte plater i den spanskspråklige del av verden. Hun skrev selv, eller var medforfatter til, nesten alle låtene hun spilte inn, og var kjent som en både ambisiøs og fantasifull tekstforfatter.”Laundry Service” var Shakiras første engelskspråklige album. Den vakte umiddelbar oppsikt verden over – mye takket være den sexy videoen som har vært en landeplage også her i Norge.

Musikk fra flere kulturer
Shakira Mebarak ble født i en fattig familie 9. februar 1977 i Barranquilla, Colombia. Hennes mor var colombiansk mens faren var av libanesisk avstamning. Shakira sugde til seg musikk fra begge kulturer, samtidig som hun lyttet til engelskspråklige grupper som Led Zeppelin, The Beatles, The Police og The Cure. Hun debuterte 14 år gammel i 1991 med albumet ”Magia” som var en samling sanger hun hadde skrevet i løpet av fem, seks år. Allerede da bemerket Shakira seg i hjemlandet. Bare et par år etter kom”Peligro”, et album som ikke ble fullt så populært, og som fikk henne til å kutte ut musikken en stund til fordel for en rolle i en colombiansk såpeopera. I 1995 gikk hun tilbake til musikken (selv om hun fremdeles og frem til 1997 var med i såpeoperaen), og etterstrebet en form som kombinerte latinske rytmer med rock & roll og som hadde et anstrøk av arabisk. Det ene albumet etter det andre kom fra hennes hånd, og hun opparbeidet seg etter hvert stjernestatus i så vel Latin-Amerika som i USA. I 2000 farget Shakira sitt lange brune hår blondt, ble kjæreste med Argentinas forhenværende president, lærte seg skikkelig engelsk og startet arbeidet med ”Laundry Service”. Singelen/videoen ”Whenever, Wherever” ble sluppet før albumet, og gjorde henne umiddelbart til internasjonal stjerne. På under et år hadde ”Laundry Service” solgt til trippel platina.

Musikkspesial om artisten Shakira
Programleder: Per Sundens, tlf. 23 04 26 75
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder (2 motiver)
Den colombianske artisten Shakira erobret hele verden med albumet ”Laundry Service” i 2001. (Foto: Sony Music)