Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. mars 2013 kl 19.45 Ut i naturen: Gjedda, Nordens krokodille

Elsket og hatet


Hver vår fryder fiskeentusiastene seg i Øyern. Men de har bare 14 dager på seg til å komme nær gjedda. Da gyter den på grunt vann.

Med mulighet for nærkontakt med gjedde drar Kenneth Bruvik til Nordre Øyern naturreservat. Her møter han kjentmann Bent Nydahl som har vokst opp i dette øyriket. Han har opplevd å se gjeddene spise både ender og dinglende føtter i vannkanten. Sammen med norgesrekordholder Truls Svendsen, som 13 år gammel fisket en 15,34 kilos gjedde på flue, drar de på jakt etter storgjedda.

Tar plassen fra andre
Gjedda er en omstridt fisk. Mange steder er den uønsket fordi den fort konkurrerer ut andre fiskeslag som for eksempel ørret. Men gjedde blir satt ut ulovlig mange steder. I Telemarkskanalen har de gått til det drastiske skritt å rotenonbehandle deler av vassdraget og sette opp en elektrisk fiskesperre for å hindre videre utbredelse av den upopulære fisken. Mens på Vestlandet ser det ut til at det dukker opp uønsket gjedde i stadig nye vassdrag.

Superrask
I programmet vises unike undervannsbilder av gjedde i sitt naturlige element. Du får se hvordan gjedda oppfører seg når den ser fluer og wobbler. Og ikke minst får du se den eksplosive spensten gjedda har når den svømmer i opp mot 80 km/t for å bite på kroken.

Produksjon: Pandora Film AS, 2013.
Programansvarlig: Jan Inge Skogheim
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900