Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. mai 2005 kl 20.35 Drømmen om Norge: Pastellårene

Tiåret vi helst vil glemme

Stian gjenopplever 1980-tallet hos psykologen (Nils Vogt). (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Stian gjenopplever 1980-tallet hos psykologen (Nils Vogt). (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Stian må i psykoanalyse i den nest siste episoden av "Drømmen om Norge". Psykologen, spilt av Nils Vogt, kommer til at Stians problemer har sammenheng med traumatiske opplevelser fra 80-tallet.

Det er enkelte tiår som er vanskeligere å komme over enn andre. 1980-tallet er perioden da de store sannheter står for fall, solidariteten avgår ved døden og alle vil bli rike og berømte i en fei.

Stian Barsnes Simonsen, stakkars, ble født året før 1980-tallet tok til. – Det var nok ikke den beste starten du kunne fått, konstaterer psykologen, som tvinger Stian til å gjenoppleve vonde barndomsminner der hockeysveis, enorme skulderputer og lisseslips er noen av ingrediensene. Stians reaksjonsmønster forteller psykologen at han lider av et posttraumatisk popsyndrom.

Terapien går ut på å konfrontere Stian med rekke fenomener fra "pastellårene" – som Melodi Grand Prix-låtene "La det swinge" og "Samiid ædnan" og Labbetuss i Barne-tv. Han ser på "Dynastiet" og filmer av Wam og Vennerød, gjenopplever vrimmelen av nærradiostasjoner som oppsto etter at NRK-monopolet ble oppløst, og blir portrettert av Odd Nerdum. Men om psykologen greier å kurere Stian for hans syndrom, er høyst usikkert…

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Både anmeldere og publikum har tatt svært godt imot serien, som har hatt seertall på opp mot 660.000 seere. Serien er nominert til Gullruten 2005 i klassen for beste magasin/kulturprogram.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Vises også i Nett-TV


LENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende