Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 7. juni 1999 kl 19.00 Vårt indre liv: Intelligens - framtidas kapital

Vårt indre liv: Intelligens - framtidas


NRK2 mandag 7. juni kl 19.00
Vårt indre liv (1:6)

Seristart!

Intelligens - framtidas kapital

Stadig flere bedrifter innser at deres egentlige kapital er medarbeidernes intelligens. Men å være intelligent er noe mer enn å være tradisjonelt skoleflink. I framtida vil sosial intelligens og kreativitet få økt betydning.
Høy intelligens krever medfødt potensiale og seriøs trening. Vi kan faktisk bli mer intelligente etter hvert som årene går. Men hva vil det egentlig si å være intelligent? I kveldens program gjennomgår stortingsrepresentant Erik Solheim en IQ-test. Men kan intelligens måles på denne måten? Vi møter også roboten Maggie som har intelligens på nivå med en maur, og tidenes yngste handelshøyskolestudent, 15-årige Tore Vamraak.

Intelligensen i framtida
Det første programmet i denne populærvitenskapelige serien tar for seg intelligensens betydning i et framtidsperspektiv. Samtidig rettes et kritisk blikk mot definisjoner og måten vi tradisjonelt har oppfattet intelligens på. I framtidas samfunn vil intelligens være viktigere enn noensinne. Men andre sider ved intelligensen enn det å reprodusere kunnskap vil få økt betydning. Sosial intelligens og kreativitet vil være nødvendig for å lykkes i yrkeslivet, hevder leder Bjørn Ivar Danielsen i Andersen Consulting.

Verdens skarpeste hjerner
Mind Sport Olympiad i London samlet i fjor 3000 av de skarpeste hjernene i verden til konkurranse. - Verdens rikdom sitter i hodene våre, hevder Tony Buzan, en av arrangørene. Men hva skjer når datamaskinene kan tenke selv og blir like intelligente som oss? I programmet får vi se en robot som tenker egne tanker, men som foreløpig har problemer med å stokke beina. Og tidligere landslagssjef Egil \"Drillo\" Olsen forklarer hva som menes med fotballintelligens.

Om serien
\"Vårt indre liv\" er en serie på seks programmer om grunnleggende temaer innenfor psykologien, slik som intelligens, hukommelse og hvordan vi opplever verden. Interessen for psykologi er stadig økende. Det moderne menneske søker innover for å finne ut hvem det er. Tema som sinnets makt, depresjon og det ubevisste gir oss innblikk i myter, virkelighet og ny forskning på området.
Serien henvender seg til et bredt publikum. Den gir en populærvitenskapelig framstilling av forskning og vitenskap innenfor moderne psykologi.

NRK2 mandag kl 19.00
Tidligere sendt 16.2.99

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Stortingsrepresentant Erik Solheim IQ-testes i det første programmet i den populærvitenskapelige serien \"Vårt indre liv\". (Foto: Arnt Brandseth)

2. Professor i psykologi Forde Thuen er faglig ansvarlig for serien. (Foto: Marte Rognerud)

Kunnskap - innkjøpt
Populærvitenskapelig serie
Produsert av Univisjon A/S i samarbeid med Universitetet i Bergen
Faglig ansvarlig: Professor Frode Thuen
Regi: Arnt Brandseth, May- Britt Skjelvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41