Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. januar 2004 kl 23.35 Migrapolis

Hjem igjen

Det blir et sterkt møte mellom Rajan Chelliah og søsteren Thevi Akka i Sri Lanka (Foto: NRK)
Det blir et sterkt møte mellom Rajan Chelliah og søsteren Thevi Akka i Sri Lanka (Foto: NRK)
I sommer var Migrapolis-reporter Rajan Chelliah med familien sin tilbake i Sri Lanka for første gang på 15 år. Sri Lanka har levd med krig gjennom to tiår. Over 65.000 mennesker er drept siden krigen mellom regjeringshæren og de tamilske tigrene startet. De siste to årene har likevel gitt et ørlite håp. Selv om mye er ugjort i fredsprosessen, har tross alt våpnene stilnet.

I over 15 år fortrengte Rajan Celliah tanken om å reise tilbake til hjemlandet sitt. En vakker sommermorgen satte han seg på flyet fra Gardermoen til Sri Lanka. Der skulle han treffe sin storesøster for første gang på 15 år. Dagen burde føles som en norsk julaften og bursdag på én gang, men Rajan sliter likevel med blandede følelser. Hva vil folk si om at han reiser tilbake nå, som turist, etter så mange år i det rike, norske samfunnet? Vil han oppfattes som forræder fordi han flyttet til vestens trygghet?

Fortjener ikke freden
På vei fra hovedstaden Colombo til Rajans hjemby Jaffna går turen i bil. Sjåføren har ikke mye til overs for folk som kommer i horder fra vesten "for å nyte freden". – De fortjener ikke freden. Det er vi som led og bar byrden, sier sjåføren.

Rajan blir mer og mer skeptisk til å treffe sine gamle venner. Han kommer inn i landsbyen sin uten å kjenne den igjen. Hvor er jernbanestasjonen som lå like ved huset? Rajans søster Thevi Akka står utenfor. For første gang får hun se brorens familie. – Du er blitt en gammel dame, sier Rajan til henne. Thevi Akka ler høyt.

Om kvelden går han rundt huset i mørkets stillhet. Dette er huset han vokste opp i. Dette er huset han lekte med sine sju søsken i. Seks av dem bor nå i like mange forskjellige hjørner av verden. Rajan savner dem. Han skulle ønske de var her nå. Bror og søster står sammen i mørket i en landsby i Sri Lanka. – Sånn er livet vårt blitt. Vi må bare akseptere det.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Østlandssendingen
Programansvarlig: Rajan Chelliah, tlf: 22 80 82 50 / 408 585 66
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83