Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. mai 2001 kl 22.30 Det 20. århundret i Oslo

Hovedstaden sett gjennom kameraøyet

I samarbeid med Norsk Filminstitutt har regissøren Jan Knutzen gravd i arkivene på jakt etter filmklipp fra Norges hovedstad i det 20. århundret. Blant annet blir det et nostalgisk gjensyn med det søte liv på 50- og 60-tallet, en tid som omtales som uskyldig. Var den egentlig det?

Filmarkiver viser noe annet om den nære fortid enn det historikere og lærebokforfattere forteller. ”Film er fragmenter”, sier Jan Knutzen i en av sine tidligere dokumentarfilmer. Norsk Filminstitutt har latt ham spole gjennom hundrevis av filmruller. Med varme og humor ledsager regissøren oss gjennom sin egen by på 40-, 50-tallet og 60-tallet, og et Vika og Vaterland som er borte.

- Det finnes en forbindelse mellom pianofabrikken til Brødrene Hals i Stortingsgata og NRK på Marienlyst, påstår Knutzen. Toner fra Kringkastingsorkestret blandes med ukerevy-stemmene til Jan Frydenlund og Rolf Kirkvaag. Deres orddueller om hvor Tordenskioldstatuen til enhver tid skal stå, er byhistorie som i dag er glemt.

Knutzen minner oss om noe som har vært, og ikke minst om det som fortsatt er der. - Det hender at vi finner noe som samtiden i et gitt øyeblikk ikke kunne se. Personlig står jeg i takknemlighetsgjeld til alle filmfotografer som rettet kameraet mot Oslo, sier han.

Kommentarene er ved Per Christensen.

Produsert av Norsk Filminstitutt i samarbeid med NRK
Med støtte fra Norge 2000 AS og Oslo 1000 år
Regi: Jan Knutzen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83