Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 5. november 2008 kl 20.10 Spekter: Er vi alle rasister?

Er vi alle rasister?

Spekter: Christine Præsttun er den nye programlederen i Spekter. (Foto: Ole Kalland/NRK)
Spekter: Christine Præsttun er den nye programlederen i Spekter. (Foto: Ole Kalland/NRK)
Ali Fahra og presten i Oppdal har i høst igjen satt rasisme på dagsorden. Spekter går bakenfor nyhetene og spør om vi alle egentlig er rasister.

Magasinprogrammet Spekter tar i kveld for seg rasismens mange ansikter. Hva er rasisme i dagens Norge og hvor stort problem er det?

Sterke møter
Programleder Christine Præsttun ser på rasismen i Trondheim, blant innvandrere på Grønland i Oslo og rasismens grusomme historie. Vi får et sterkt innblikk i det somaliske miljøet i Trondheim hvor frykten er stor etter drapet på Mahmed Jamal Shirwac tidligere i høst. I studio møter leder for somalisk nettverk, Basche Musse, og leder for innvandringsforskning ved NTNU, Berit Berg.

Spekter går også tilbake i historien og ser på grusomme eksempler på rasisme utført av Ku Klux Klan, nazistene og apartheid-regimet i Sør-Afrika. Har Norge også noen rasistiske skampletter i sin historie?

Vi får også møte 9 år gamle Elias som bor på Grønland i Oslo. Han opplever å bli utestengt og mobbet på skolen fordi han er hvit. Hvordan skal nordmenn og innvandrere leve sammen hvis barna ikke kan leke med hverandre?

Hvorfor og hvordan
Spekter og Christine gir seerne et annerledes magasinprogram der vi i løpet av 50 minutter tar et skikkelig dypdykk i aktuelle temaer for å finne forklaringer på hvorfor og hvordan. I tillegg til interessante gjester, vil folkets røst også få slippe til gjennom et panel med representanter fra ulike yrkesgrupper.

Egenprodusert magasinprogram (2008)
Programleder: Christine Præsttun
Prosjektleder: Eva Midttun Leira
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no