Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. april 2000 kl 21.00 Mandagsfilm: Sommersby

Mandagsfilm: Sommersby (t)


NRK2 mandag 17. april kl 21.00
Mandagsfilm: Sommersby

Ektemann eller dobbeltgjenger?

Etter sju års fravær dukker Jack Sommersby (Richard Gere) opp for å gjenoppta samlivet med Laurel (Jodie Foster) og sønnen. Han har imidlertid forandret seg så mye at nærmiljøet tviler. Er han den ekte Jack, eller er han en dobbeltgjenger og svindler?

Jack har vært fem år i krigen og var antatt død, men to år etter krigens slutt kommer han tilbake til farmen. Der han får ny fart både i kjærligheten og i jordens grøde. Hele landsbyen synes å bli stimulert av denne \"nye\" Jack. Den som kanskje tviler mest på hans identitet er Orin Meecham (Bill Pullman), som i Jacks lange fravær har opparbeidet et nært forhold til Laurel (Jodie Foster).

Fra bølle til kjærlig elsker
Er det mulig at et menneske totalt kan forandre karakter og adferd i voksen alder? Kan krigens redsler kan snu opp ned på et menneskes indre?

I dette tilfellet har Jack skiftet fra å være en usympatisk, bøllete ektemann med relativt liten interesse for sin tobakksplantasje. Sju år etter er han en kjærlig elsker og god far, og han får tobakken til å gro som aldri før. Selv den trofaste og selvoppofrende Laurel kommer i tvil. Har hun fått en hyggelig svindler i huset?

Jon Amiels spillefilm er inspirert av en historie fra fra 1400-tallets Frankrike, \"Arret Memorable du Parlaiment de Toulouse,\" skrevet av Jean de Croas. I \"Sommersby\" er imidlertid handlingen lagt til 1860-tallets Amerika.

NRK2 mandag kl 21.00
Tidligere sendt 5.4.99 i NRK1

Bilder (tre motiver)
Jack (Richard Gere) kommer hjem to år etter krigens slutt. Alle synes han har forandret seg, ikke minst kona Laurel (Jodie Foster).

Amerikansk spillefilm fra 1993
Originaltittel: Sommersby
Regi: Jon Amiel
I rollene bl.a. Jodie Foster, Richard Gere, Bill Pullman og James Earl Jones
Pressekontakt: Helene Amlie, tlf 23 04 77 51