Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. mars 1999 kl 23.00 Dorothy Parker og den onde sirkel

Dorothy Parker og den onde sirkel (t)


NRK2 fredag 19. mars kl 23.00
Dorothy Parker og den onde sirkel

Dronningen av \"det runde bord\"

I 1920-tallets New York møttes en rekke forfattere rundt \"det runde bord\" på hotellet Algonquin. Her dyrket de kunsten å være vittig for enhver pris. Og dronningen av \"det runde bord\" var forfatteren Dorothy Parker.
Jennifer Janson Leigh spiller hovedrollen som forfatteren og humoristen Dorothy Rothschild Parker med bravur i kveldens amerikanske spillefilm fra 1994 på NRK2. I denne kretsen av intellektuelle vanket en rekke begavede mennesker som Robert Benchley, Alexander Woollcott og George S. Kaufman.
Historien fortelles gjennom en serie tilbakeblikk. Dorothy Rothschild Parker (Jennifer Janson Leigh) er i 1937 i Hollywood sammen med sin andre ektemann Alan Campbell (Peter Gallagher) for å være medforfatter på \"A Star is Born\". Hun minnes den strålende tiden som midtpunkt i kretsen av intellektuelle som samlet seg rundt det runde bord på hotellet Algonquin.

Minnebok
Filmen lar oss oppleve 1920- tallets New York sett gjennom den intellektuelle elitens øyne. Men framfor alt er filmen et nærgående portrett av en kvinne som var et strålende midtpunkt i kretsen av toneangivende kunstnere og intellektuelle.
Dorothy Rothschild Parker var kjent for sin vittighet, men de mørkere sidene ved hennes liv kommer også klart fram. Hun var selvdestruktiv og hadde store alkoholproblemer. Flere ganger prøve hun å ta sitt eget liv. Hennes kjærlighetsliv var begivenhetsrikt, og filmen berører bl.a. hennes forhold til tidens litterære storheter som Charles MacArthur (Matthew Broderick) og Robert E. Sherwood (Nick Cassavetes). Men den eneste personen som Dorothy virkelige brydde seg om var humoristen Robert Benchley (Campbell Scott). Han foretrakk imidlertid et platonisk vennskap.

NRK2 fredag kl 23.00

Bilder (via Scanpix, Datat- tv/Internett)
1. Jennifer Jason Leigh spiller hovedrollen som Dorothy Rothschild Parker.

2. Rundt det runde bord på hotellet Algonquin dyrket New Yorks intellektuelle elite kunsten å være vittig for enhver pris.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: USA (1994)
Originaltittel: Mrs. Parker and the Vicious Circle
Regi: Alan Rudolph
I rollene: Jennifer Jason Leigh, Matthew Broderick og Campbell Scott

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41