Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 22. november 2011 kl 22.30 Dagens dokumentar: Burmas stemme

Frihetskamp fra Norge


Fra en bakgård i Oslo kjemper journalistene i tv-kanalen "Democratic Voice of Burma" (DVB) den seige kampen mot et av verdens verste diktaturer. Dokumentarfilmen "Burmas stemme" følger tv-kanalen gjennom en historisk periode når den for første gang sender direktesending i november 2010 under Burmas hittil eneste valg siden 1990.

Kort tid etter valget markerer de nok en milepæl ved å dekke løslatelsen av demokratiforkjemper og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i en direktesending, minutt for minutt.

Sjefsredaktør Aye Chan Naing måtte flykte fra Burma da militærjuntaen brutalt slo ned på det store folkeopprøret i Burma i 1988. I 1992 kom han til Norge for å starte radiostasjonen DVB i Oslo. I 2005 begynte de med tv-sendinger via satellitt, og har siden fått mange millioner seere og lyttere i Burma.

En livsoppgave
Aye Aye Mon er en nyhetsankeret som fronter DVBs tv-sendinger. For både henne og de andre journalistene er det å være en del av DVB blitt til noe langt mer enn en jobb; å formidle uavhengige nyheter til sitt lukkede hjemland Burma har blitt deres livsoppgave.

Journalister i Burma har gjennom det femti år lange diktaturet blitt forfulgt, fengslet, torturert og drept. Derfor kjemper journalistene i DVB sin kamp for frihet og uavhengighet i Burma fra deres eksil i lille Norge.

DVB ble internasjonalt kjent under munkeopprøret i 2007, da de nærmest var helt alene om å smugle ut bilder og videoer fra Burma. Disse bildene dokumenterte hvordan regimet brutalt slo ned på de fredelige demonstrantene. Bildene fra DVB ble distribuert til nyhetskanaler over hele verden.

Norsk dokumentar fra 2011
Produsent: Alligator film/Trude Refsdahl, tlf. 93427513
Regissør: Turid Rogne: tlf: 90073708
Pressekontakt : Karoline Berg, tlf: 90108954
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900