Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. juni 2004 kl 14.15 Norske filmminner: Oss

Skremmende fremtidsvisjon

Thomas (Knut Husebø) flytter sammen med Vera (Ellen Horn) til et nedlagt gårdsbruk for å ha noe å leve av.
Thomas (Knut Husebø) flytter sammen med Vera (Ellen Horn) til et nedlagt gårdsbruk for å ha noe å leve av.
"Oss" fra 1976 tegner et dystert bilde av fremtids-Norge der leveforholdene er blitt uutholdelige etter en økonomisk krise. Hovedpersonene Thomas og Vera får leid en gård i en avsidesliggende dal. En dag kommer det militære og beslaglegger avlingene deres, og situasjonen er håpløs.

De tradisjonelt fattige landene har etter en politisk omveltning stanset eksporten av råvarer. Dette forårsaker økonomisk krise i den vestlige verden, og krisen brer seg raskt til Norge. Arbeidsløsheten øker, og det blir stadig vanskeligere å få tak i matvarer. Regjeringen vil ikke offisielt innrømme krisen, men frykten hersker i befolkningen. Demonstrasjoner og sammenstøt mellom befolkningen og politiet hører til dagens orden.

Flytter på landet
Også Thomas (Knut Husebø) og Vera (Ellen Horn) er arbeidsløse. Den eneste veien de ser ut av uføret er å flytte ut av byen og leie et nedlagt gårdsbruk. Staten formidler leien mot en viss del av avlingen i godtgjørelse.

Det er ikke lett for byfolk å få igang igjen det lille bruket. Sur nedbør ødelegger en vesentlig del av avlingene. Lokalbefolkningen i bygda er i tillegg lite gjestmilde mot nykommerne fra byen.

Omsetning av matvarer blir forbudt, og militære styrker kommer for å beslaglegge det lille de har. Senere følger også bybefolkningen som i panikk reiser ut på landsbygdene for å sikre seg noe å spise.

Situasjonen er trøstesløs både for Thomas og Vera og mange, mange andre.

Norsk spillefilm fra 1976
Regi: Laila Mikkelsen
I rollene: Knut Husebø, Ellen Horn, Astrid Folstad
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 23 04 78 53