Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. oktober 1999 kl 21.40 Brasils bakgård

Din innsats andres frihet!: Brasils bak


NRK1 torsdag 21. oktober kl 21.40
Din innsats - andres frihet!: Brasils bakgård

Gjennomsyret av kriminalitet og vold

Bak fasaden av et magisk, vakkert og dynamisk land finner vi et samfunn som er gjennomsyret av kriminalitet og vold. I alt for mange tilfeller står politiet og fangevoktere bak de verste overgrepene. I kveldens dokumentar blir vi med Amnestys etterforsker Julia Rochester til Brasil for å avsløre de utallige og daglige brudd på menneskerettighetene i landet.
Dokumentaren vises i forbindelse med årets innsamlingsaksjon til inntekt for Amnesty International. Tortur i brasilianske fengsler står øverst på listen over organisasjonens prioriteringer. Det vil bli satt i gang en kampanje for å presse myndighetene til å stoppe overgrepene i fengslene.
Hver dag blir et barn i Brasil drept av politiet eller dødsskvadroner. Og hver dag forsvinner utallige barn og voksne for aldri å dukke opp igjen.
26. juli 1990 var 11 barn og ungdommer samlet på en gård utenfor Rio. En gruppe politimenn dukker opp og fører ungdommene bort fra gården. Siden har ingen sett dem.

Skremt til taushet
I dokumentarfilmen møter vi to mødre som har kjempet i ni år for å finne ut hva som skjedde med døtrene. Mange av de andre mødrene er skremt til taushet av politiet. En av dem ble skutt ned på åpen gate etter å ha uttalt seg offentlig om saken. Men Vera Flores og Marilene Lima fortsetter kampen for å få svar på hva som skjedde med barna deres. Amnesty International har engasjert seg i saken for å presse myndighetene til å sette i gang en grundig etterforskning.
Latin-Amerikas mest beryktede fengsel
I filmen får vi være med inn i Latin-Amerikas mest beryktede fengsel. - Vi tvilte på om vi i det hele tatt skulle få komme inn med kamera, men fengselsmyndighetene hadde tydeligvis enorm respekt for Amnesty, sier regissør Tor Segelcke, som syntes at stemningen og forholdet i fengslet var som tatt ut av en skrekkfilm.
Sjelden har et tv-team fått kommet så nær de innsatte som i dette fengslet, og fått skildret både i ord og bilder de umenneskelige forholdene fangene lever under.
Soningsforholdene er, ifølge Amnesty, ren psykisk tortur og noe av det verste man finner i verden. Enkelte celler er så overfylte at hver fange bare har 28 kvadratcentimeter å \"boltre\" seg på. Fangene må sove på skift for det finnes bare et par madrasser. Toalettet er et hull i gulvet, som ofte er tett. De lever blant rotter og kakerlakker, og mange lever i stummende mørke. Vi får møte fanger som ikke har sett lys på 60 dager.
I tillegg til denne menneskelige ondskapen får Amnesty stadige rapporter om tortur og drap som blir begått av fangevoktere.

NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (Via Scanpix/Internett)
1. Amnesty-etterforsker Julia Rochester er i Brasil for å dokumentere utallige brudd på menneskerettighetene i landet. Hun besøker blant annet Latin-Amerikas største og mest beryktede fengsel.
(Foto: Liv Clemens).

2. Mange unge i Rio sitter i fengsel på grunn av omsetning av narkotika. I dokumentaren besøker vi et ungdomsfengsel der politiet ofte bruker tortur for å få barna til å tilstå. (Foto: Liv Clemens).

Egenprodusert dokumentar
Regi: Tor Segelcke
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123