Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. mars 2004 kl 19.55 Myter

Sunnmøringen

I studio i kveld: Roar Hagen, Astrid Overaa, Arill Riise, Odd Kåre Wiik og Tore Skoglund (Foto: Frank Ludvigsen)
I studio i kveld: Roar Hagen, Astrid Overaa, Arill Riise, Odd Kåre Wiik og Tore Skoglund (Foto: Frank Ludvigsen)
Det fins tre typer sunnmøringer i følge sunnmørsekspert og tidligere NRK-journalist Arill Riise. Det er den hardføre, alpine rasen, den rause kystrasen og den urbane rasen med global legning. Den sistnevnte kjennes igjen på sin nasale talemåte. Dette og mer til vil han snakke om i kveldens program.

Myten sier at sunnmøringene er grådige og gjerrige. Revyskuespiller Astrid Overaa benekter dette på det sterkeste i studio hos Tore Skoglund. – Vi er nøysomme, sier hun, og det lærer vi videre til våre barn.

Tegneren Roar Hagen fra VG deltar også i kveldens debatt, samtidig som han tegner verden slik den ses fra Sunnmøre.

Odd Kåre Wiik fra den kjente bygda Gursken er tredje paneldeltaker. Han fremholder det faktum at sunnmøringene er opptatt av at ting skal lønne seg – og er nå det så galt, da?

Etter å ha studert Roar Hagens tegning, skjønner vi at sunnmøringen nyter mytene om seg selv, men det handler slett ikke om grådighet og gjerrighet, det handler om virksomhet – om møbler, pizza og fisk.

Inspirerer
Nei, mytene om sunnmøringen skal ikke avlives. Folket er inspirert av landskapet med stormfulle fjorder og fjell, og fjellene er delvis bebygget med små gårder liggende som reir oppetter fjellsidene.

Sunnmøringene inspirerer hverandre, det gjelder å få til noe. Går det dårlig, så biter de tennene sammen og tenker at dette har vi greid før, vi greier det igjen. Og den dagen de lener seg tilbake for å beskue sin virksomhet, så er det i en lenestol produsert, ja nettopp, på Sunnmøre.

Om serien
Etter 250 programmer med "Du skal høre mye" er Tore Skoglund på lufta med en ny serie. "Myter" belyser på en humoristisk og uhøytidelig måte mytene om folk i de forskjellige landsdelene i Norge. Gjestene er også av det humoristiske slaget, og en ekspert på folketypen er til stede i hvert program.

Ordet myte kommer av det greske "mythos", og betyr muntlig fortelling. Mytene er mange, de er gamle og de kan være usanne. Myter knytter seg både til hendinger og folk, og det er mytene om typiske karaktertrekk hos en bestemt gruppe mennesker Tore Skoglunds nye serie tar for seg.

Egenprodusert underholdning fra NRK Program Riks, Tromsø
Programleder: Tore Skoglund, tlf: 91 30 11 47
Prosjektleder: Anne Mari Svendsen, tlf: 77 66 12 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83