Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. november 2005 kl 19.55 Faktor: Innestengt barndom

Barndommen ødelagt

I ti år lå Sylvi Pettersen Alvestad og Bjørn Harald Larsen på Kysthospitalet i Tromsø. – Vi var bundet til gipssengene og fikk hele barndommen ødelagt, sier de i kveldens Faktor. (Foto: Øystein Antonsen)
I ti år lå Sylvi Pettersen Alvestad og Bjørn Harald Larsen på Kysthospitalet i Tromsø. – Vi var bundet til gipssengene og fikk hele barndommen ødelagt, sier de i kveldens Faktor. (Foto: Øystein Antonsen)
Mens barn på andre sykehus ble kvitt bentuberkulosen i løpet av to-tre år, var pasientene på barnestua på Kysthospitalet i Tromsø innestengt i lang tid. De kunne ligge gipset fra hodet til tærne og bundet til senga i opptil ti år. I kveldens Faktor møter vi to av pasientene som var innlagt der på 40- og 50-tallet.

Bjørn Harald Larsen var bare to år da han måtte reise fra familien hjemme i Lyngen til sykehuset fordi han hadde fått bentuberkulose. I løpet av de ti årene han lå på Kysthospitalet i Tromsø var han aldri hjemme.

- Vi ble banket og slått av en av de kvinnelige pleierne. Det skjedde titt og ofte, forteller Larsen. – Hadde vi gjort i senga, ble vi kjørt i mørkekjelleren og måtte ligge der over natta, helt alene. Bjørn Harald Larsen kom seg ut i arbeidslivet og har nå egen familie, men er sterkt preget av mishandlingen og den mangelfulle behandlingen på Kysthospitalet.

Hadde vært frisk lenge
Sylva Pettersen Alvestad var bare fire år da hun måtte forlate mor, far og bror hjemme i Sørvær for å legges inn på Kysthospitalet. Der ble hun i ti år.

- Da jeg kom til Martine Hansen hospital i Bærum fikk jeg vite at jeg var frisk. Det hadde jeg vært de to-tre siste årene på Kysthospitalet i Tromsø, uten at overlegen skrev meg ut og sendte meg hjem til mor og far, sier Pettersen Alvestad. – Kysthospitalet var et fengsel.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tromsø (2005)
Programansvarlig: Øystein Antonsen og Torbjørn Krane
Prosjektleder: Bård Gudmund Hansen
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52