Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. juli 2005 kl 22.00 Nr 17

Den 17. passasjeren

Hvem var den 17. passasjeren? Ut fra såkalte fantomtegninger forsøkte israelske myndigheter å finne mannens identitet. (Foto: CINEPHIL)
Hvem var den 17. passasjeren? Ut fra såkalte fantomtegninger forsøkte israelske myndigheter å finne mannens identitet. (Foto: CINEPHIL)
En buss på vei fra Tel Aviv til Tiberius nær Syria ble bombet sommeren 2002. Alle de 17 på bussen ble drept. 16 av dem ble identifisert, men den 17. var umulig å identifisere. Den israelske regissøren David Ofeks prisbelønte dokumentar handler om hvordan man forsøker å finne fram til den ukjente passasjerens identitet.

Han, dvs. den 17. passasjeren, fikk en anonym grav noen uker etter tragedien. Politiet antok at han var en av Israels mange fremmedarbeidere.

Her skulle det vært satt strek for saken om den 17. passasjeren. Likevel er det her saken om ham for alvor begynner i David Ofeks dokumentar. Gjennom et halvt år leter man etter den "savnede" fremmedarbeideren. Som likevel ikke er savnet, fordi ingen melder at han er borte.

I dødens skygge
Dokumentaren er laget i sann tid, dvs. mens man søker etter den ukjente passasjerens
identitet. David Ofek gir oss dessuten historien til en rekke av de etterlatte av dem som omkom i buss-bombingen. Et bilde av et samfunn som lever i dødens skygge avtegner seg.

Og det som synes å være en etterforskning uten mål og mening, viser seg også etter hvert å føre til noe.

Israelsk dokumentar (2003)
Originaltittel: No. 17
Produsert av: CINEPHIL
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57