Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. juni 2000 kl 22.20 Fakta på lørdag: Den glemte øya

Fakta på lørdag: Den glemte øya (t)


NRK1 lørdag 3. juni kl 22.20
Fakta på lørdag: Den glemte øya

Har overlevd hungersnød og vulkanutbrudd

De føler seg sviktet av sitt moderland, de 300 øybeboerne på den britiske koloniøya Tristan da Cuhna i det sørlige Atlanterhavet, mellom Sør- Amerika og sørspissen av Afrika. I kveldens Fakta på lørdag møter vi en av dem som vokste opp på øya, men som i voksen alder slo seg ned i Europa og Glasgow, Elaine Mawer.

I dokumentaren er hun tilbake på den sirkelformede øya som har overlevd mye motgang, hungersnød og vulkanutbrudd, sammen med sin sønn. - Selv om jeg reiser fra denne lille, rare øya igjen, vil jeg alltid lengte tilbake, sier Elaine. Med følelse og humor forteller hun om denne britiske kolonien med 300 innbyggere, som alle på en eller annen måte er i slekt med hverandre.

På Tristan da Cunha er næringsgrunnlaget jordbruk, husdyrhold og fiske. Her dyrkes poteter og grønnsaker. - Hvis vi hadde et flagg, ville det åpenbart ha hatt en potet som motiv, spøker Elaine.

Vi møter også politimannen Conrad Glass som ser ut som en britisk \"bobby\". Men på Tristan da Cunha er har han ikke mye å gjøre. Her oppfører innbyggerne seg eksemplarisk. Øyas fengselscelle har han aldri tatt i bruk. Selv ønsker Conrad litt mer action. - Jeg skulle gjerne ha tatt i bruk disse håndjernene, sier han og smiler lurt.

\"Action\" ble de imidlertid da vulkanen på den britiske øya hadde et uventet utbrudd i 1961. Befolkningen ble evakuert til Storbritannia, men vendte tilbake i 1963.

Tristan da Cunha, som også er en meteorologisk stasjon, ble utforsket av en norsk ekspedisjon ledet av dr. Erling Christophersen i 1937 til 1938.

NRK1 lørdag kl 22.20

Bilde
Politimannen på den britiske koloniøya Tristan da Cunha, Conrad Glass, er ut som en britisk \"bobby\".

Elaine Mawer vokste opp på Tristan da Cunha, men i voksen alder slo hun seg ned i Europa.

Britisk dokumentar fra BBC Worldwide
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123