Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. april 2000 kl 19.45 Kjell Aukrust - et ellevilt kunstnerliv

Kjell Aukrust - et ellevilt kunstnerliv


Påsken 2000

NRK1 tirsdag 18. april kl 19.45
Kjell Aukrust - et ellevilt kunstnerliv

Alvdals store humorist, forfatter og alvorsmenneske

Kjell Aukrust har en helt spesiell posisjon i Norge. Som tegner, forfatter, humorist og alvorsmenneske har han preget og gledet oss gjennom en mannsalder. I kveld møter vi kunstneren i et portrett laget av Lasse Thorseth.

Lasse Thorseth har reist verden rundt med Aukrust i mange sammenhenger, og har også gjort opptak fra Aukrust- senteret.

- Slipp ham inn!
Kjell Aukrust er født 19. mars 1920, og i sine unge år i Alvdal møtte han kunstneren Henrik Sørensen. Unge Kjell hadde ikke noe større ønske enn å bli kunstner og viste sine tegninger til Sørensen, som hadde en enestående posisjon i Norge. \"Søren\" mente gutten hadde talent, og sendte øyeblikkelig følgende knappe beskjed til rektor ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, gullsmeden Jacob T. Prytz: \"Kjell Aukrust er eller skal bli maler - Går på malerskole. Slipp ham inn! Henrik Sørensen, Oslo Rådhus 1936\". Kjell Aukrust var 16 år og den yngste elev som noen gang er opptatt ved skolen.

Simen, Bror min og Bonden
Erindringene fra oppvekst og ungdomstid i Alvdal er nedfelt i bøkene \"Simen\", Bror min\" og \"Bonden\". Med denne Alvdalstrilogien utløste Aukrust et skred gjennom Norge, et skred av latter og et skred av bøker. Bøkene solgte i mange hundre tusen eksemplarer og ble lest i filler av unge som gamle. Med trilogiens frodige barndomsskildringer og rike persongalleri fikk Kjell Aukrust sin urokkelige plass i nordmenns bevissthet og i den norske bokheimen. Senere har flere fantasifulle figurer kommet til, som Solan Gundersen, Ludvig og Emmanuel Desperados, virkeliggjort av Ivo Caprino i filmen \"Flåklypa Grand Prix\".

NRK1 tirsdag kl 19.45

Bilde
Kjell Aukrust har nylig fylt 80 år, og i kveld feires han på NRK1. (NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert underholdning
Ved Lasse Thorseth og Eva Marie Gransæter
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 831