Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 29. mars 2009 kl 19.30 Et apeliv

Farvel til orangutangene

Vi tar farvel med orangutangene i BBC-serien
Vi tar farvel med orangutangene i BBC-serien "Et apeliv". (Foto: BBC)
Det blir en rørende avslutning på oppholdet i Borneo for veterinærene Steve og Michaela. I den siste episoden i BBC-serien "Et apeliv" sier de farvel til Lomon, Zorro og de andre som har reddet livet på rehabiliteringssenteret for orangutanger.

Lille Lomon har gjennomgått en enestående forvandling under oppholdet på senteret. Fra å ha vært døden nær, leker han nå med de andre orangutangene og har begynt å klatre.

Steve reiser ut for å redde en stor hunn som har skadet ankelen sin. Underveis kan han ta i øyesyn hvor langt avskogingen er kommet på Borneo.

Han undersøker også babyen som ble reddet dagen før. Fordi moren ble drept, har ungen minst seks år foran seg på senteret før den er utdannet til et liv i frihet.

Serien avsluttes med at Michaela og Steve drar for å se hvordan det går med Zorro. Den digre 13 år gamle hannen er satt ut på en skogsbeplantet øy, og nå vil de se hvordan han takler sin nyvunne frihet.

Om serien
Orangutangen er en av verdens mest truede dyrearter. Det er bare i regnskogen på Borneo og Sumatra det enestående dyret kan leve vilt. Her ryddes skogen i et skremmende tempo for å gi plass til palmeoljeindustrien, som paradoksalt nok markedsføres som et miljøvennlig alternativ til petroleumsbasert brennstoff. Som følge av avskogingen regner man med at orangutangen vil være utryddet i løpet av de neste 15 årene.

Veterinærene Steve Leonard og Michaela Strachan, kjent fra flere dyreserier på BBC, reiste til indonesisk Borneo for å følge arbeidet ved verdens største rehabiliteringssenter for aper. Det blir drevet av den danske ildsjelen Lone Dröscher Nielsen. Lone og teamet hennes jobber utrettelig for å redde skadede, mishandlede og foreldreløse orangutanger, og bringe flest mulig av dem tilbake til et liv i jungelen.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i 5 deler
Originaltittel: Orangutan Diary
Produksjon: BBC/Animal Planet (2007)
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no