Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. oktober 1999 kl 20.15 Agenda: Star Wars: en myte for det 20. århundre

Agenda: Star Wars: en myte for det 20. å


NRK1 søndag 3. oktober kl 20.15
Agenda: Star Wars: En myte for det 20. århundre

Star Wars- filmenes magi

- Jeg ville skape en myte for vår egen tid, sier regissør George Lucas om motivasjonen bak Star Wars-filmene. Høstens første Agenda leter etter hemmeligheten bak kraften i Star Wars-myten. Vi møter både fans, skuespillere og myteskaperen George Lucas selv i programmet som er signert Siw Winther Bryngell.
Hva får voksne mennesker til å slåss om plastfigurer, ligge på gaten i to måneder i strekk iført de underligste kostymer, eller skulke jobben, for å få se en to minutters trailer til en film? Svaret er Star Wars, og magien har påvirket en hel verden.
\"En myte for det 20. århundre\" - slik beskriver regissøren George Lucas essensen i Star Wars-filmene. - Mytene er et middel til å forstå vår egen tid. Jeg ville fortelle de tusenårige historiene på en måte som dagens mennesker kan forstå, sier Lucas.

God butikk
Millioner av fans verden over har kastet seg over myten rundt Star Wars og det den har å tilby. For rundt filmene er det skapt en rekke produkter som bøker, tegneserier, spill som Star Wars Monopol og Trivial Pursuit, tannbørster og leker, Pepsi og Lego. Star Wars-myten er blitt gigantbutikk.
Star Wars-filmene og den kulten som er oppstått rundt dem, er en av popkulturens mest iøynefallende fenomener. Hvor ligger den voldsomme appellen? Det er spørsmålet programskaperen Siw Winther Bryngell har stilt. Hun har skrevet sin hovedoppgave i Folkloristikk om \"Myter og eventyr\" og mener George Lucas har brukt den enkle, gjenkjennelige strukturen i mytene og overført den til filmmediet for å fortelle sin historie. Og deri ligger også noe av magien.

Ny film - store forventninger
\"Star Wars Episode I - Den skjulte trussel\", som til tross for tittelen er den fjerde Star Wars-filmen, var imøtesett med store forventninger. Star Wars-eventyret startet med Star Wars IV og fortsatte med nummer fem og seks. Og nå etter 16 år er en ny Star Wars film klar for verden. I programmet blir vi med på europapremieren som fant sted i London i juni. Bare noen uker senere var det klart for norgespremiere. I programmet møter vi fire svært ulike Star Wars-fans: Felix Bryngell (7 år), dataingeniør Gunnar Bakke, kulturjournalist Mona Levin i Aftenposten og avdelingsleder Terje Pedersen i spillbutikken Avalon.

NRK1 søndag kl 20.15

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. \"Star Wars: Episode 1 - Den skjulte trussel\" førte til lange køer foran billettlukene på kinoer over hele verden. Hvorfor har filmen en så stor appell? Det er spørsmålet som stilles i Agenda i kveld. Den onde Darth Maul spilles av Ray Park.

2. Dronning Amidala spilles av Natalie Portman, som også deltar i Agenda.


Kulturdokumentar fra NRK Fjernsynet, Kulturavdelingen
Prosjektleder: Bjørn Engvik, tlf. 23 04 73 69
Regi: Siw Winther Bryngell, mobil: 93 08 53 22

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41