Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. august 2000 kl 22.00 Dok 22: Fjernsyn under hakekorset

Dok 22: Fjernsyn under hakekorset (ttv)


NRK1 mandag 14. august kl 22.00
Dok 22: Fjernsyn under hakekorset

Hitlers tv-triumf

Om kort tid er det 40 år siden de regulære fjernsynssendingene startet i Norge. Fjernsynets framvekst forbindes gjerne med 50-tallets USA, men faktisk var det Tyskland som var først på banen. Det skjedde i Hitlers regi i 1935. Kveldens dokumentar viser unike, nyoppdagede tv-opptak fra nazitidens Tyskland.

Det var i mars 1935 at vant Tyskland kappløpet med Storbritannia og USA om å sende historiens første tv-program. Snart var fjernsynet blitt en viktig del av Hitlers propagandamaskineri, og sendingene var på lufta helt fram til september 1944.

Ukjente opptak
Opptakene fra denne tiden ble regnet som tapt helt til den tyske tv-journalisten Michael Kloft begav seg inn i katakombene til Bundesfilm-arkivet for et par år siden. Her fant han over 30 timer med ukjent materiale fra nazitiden som hadde befunnet seg i filmarkivet til det tidligere DDR siden slutten av annen verdenskrig.

Opptakene har han satt sammen til en timelang dokumentar som gir et enestående og fascinerende innblikk i livet under hakekorset.

Propaganda og husmor-tv
Fjernsyn i Det tredje riket var en besynderlig blanding av mer eller mindre åpen propaganda og husmor- tv. Nasjonalsosialistenes partisamling i Nürnberg i 1936 fikk bred dekning, i likhet med Mussolinis besøk i Berlin i 1937. Det ble sendt intervjuer med framstående nazister, og det ble sendt ideologisk \"oppbyggelige\" innslag, som for eksempel da en 13-årig jente fikk demonstrert hvilke hodemål som kjennetegner en ekte arier.

Men her var også mye lett underholdning, matprogrammer, morgentrim og trekning i det nasjonale lotteriet. Med andre ord mye av det samme som vi finner i vår tids fjernsyn, selv om mange av innslagene virker temmelig ubehjelpelige og ufrivillig komiske på dagens seere.

TV- salonger
I 1935 var det bare 75 høytstående nazister som hadde egne tv- apparater. Men det ble installert egne tv-salonger der om lag 10.000 seere kunne følge sendingene på små skjermer. Under OL i Berlin i 1936 ble det anlagt 28 nye slike salonger, slik at 160.000 mennesker kunne se på de ustø bildene fra Berlins OL-stadium.

Utbruddet av annen verdenskrig stakk kjepper i hjulene for masseproduksjonen av fjernsynsapparater. Planene om å utplassere ytterligere 10.000 tv-skjermer ble ofret til fordel for det tyske våpenprogrammet.

Under krigen konsentrerte tv-programmene seg om praktiske overlevelsestips og hverdagslige råd om hagestell, sying og matlaging. En av de siste rapportene før det nazistiske tv-eksperimentet tok slutt, var imidlertid filmet på en militær sykeforlegning i 1944. Her forsøker hardt skadede soldater å virke fulle av energi og kamplyst, og forteller hvordan de vil tilbake til fronten så fort som mulig.

Men i løpet av ni år med tv- sendinger i nazi-Tyskland omgikk man omhyggelig å vise rapporter direkte fra fronten.

NRK1 mandag kl 22.00
Blir også sendt i NRK2 12. september

Bilde
Hitler gjorde fjernsynet til en viktig del av sitt propagandamaskineri allerede i 1935.

Tysk dokumentar
Originaltittel: Fernsehen unterm Hakenkreuz
Av Michael Kloft, Spiegel TV
Norsk kommentar: Kent Nilssen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51