Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. januar 1999 kl 19.35 Refleks: Refleks Spesial

Refleks: Refleks Spesial (t)

NRK1 onsdag 6. januar kl 19.35
Refleks: Refleks Spesial

En farlig munnfull

Hvert år smittes omtrent 1400 nordmenn av salmonella. Mange er engstelig for at dette tallet skal øke dramatisk etter at Norge har undertegnet den såkalte veterinæravtalen med EU.

I EU-landet Danmark er det nemlig helt andre forhold. I 1997 ble 300 personer smittet av salmonella hver dag. I kveldens Refleks Spesial møter vi tre ofre for denne infeksjonssykdommen som er langt mer enn en uskyldig magesjau. Alle tre sliter i dag med kroniske sykdommer og andre langvarige skader. Dette er en direkte konsekvens av det ulykksalige måltidet. De spiste kylling, kjøtt og egg. Velkjente matvarer også i norske hjem.
Et av ofrene har prøvet sin sak i to danske rettsinstanser. Hun vil at kjøpmannen skal ta ansvaret for den maten han selger. Men det er ikke lett å nå fram med en så viktig prinsippsak. Den er nå anket til en tredje rettsinstans.

Programmet viser hvor vanskelig det er for oss forbrukere å beskytte oss mot denne smitten. Stikkprøven som blir gjort viser at hver sjuende danske kylling er salmonellainfisert. En familie tilbereder en slik kylling under næringsmiddel-tilsynets overvåkning. Selv om familien har en hygiene på kjøkkenet over gjennomsnittet, overføres smitten fra kniv til bord til kjøkkenhåndkle til klut osv.

NRK1 onsdag kl 19.35

Bilde (elektronisk via NTB, Data-tv/Internett)
Louise var 11 år da hun spiste et salmonellainfisert kalkunlår. Nå er hun 15 år og lider av leddgikt. Hun må sitte på benken mens lagkameratene spiller fotball. (Foto: Lars Møller, DR)

Dansk dokumentar

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41