Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. november 2011 kl 20.15 Min idrett: Roing

Multitalentet


I kveldens utgave av "Min idrett" treffer vi en unik sportsutøver med en uvanlig historie. Vi blir med ham til Slovenia, hvor de råeste roerne i verden skal kjempe om VM- gull.

Nils Jakob Skulstad Hoff er enestående og en ytterst utypisk roer. De fleste av oss kjenner Olaf Tufte - bonden og brannmannen fra Horten med to OL-gull. Den ukjente Nils Jakob kan spille på langt flere strenger, bokstavelig talt.

I ungdomsårene var han en av Norges aller ypperste harpister, og fikk blant annet med en 2. plass i Dan Børge Akerøs "Kjempesjansen". I1997 klimpret han like godt til med en tredjeplass i Ungdommenes pianomesterskap. Musikken la han etter hvert på hylla. I stedet har roeren de siste årene studert medisin.

Målbevisst
Da han var liten, skilte Nils Jakob seg veldig ut fra de andre barna, som alle skulle bli fotballspillere på Brann, og han ble mobbet. Moren Sissel flyttet derfor sønnen til en annen skole, hvor han stort sett var fornøyd med tilværelsen. Med unntak av en ting: Han var overvektig og ville gå ned i vekt. Hvordan? Ved å begynne med roing selvfølgelig!

Kiloene rant av, og Nils Jakob overførte disiplinen og målbevisstheten fra musikken til roingen. Sånt gir resultater. Han fikk en Kongepokal i 2009 og 4. plass i fjorårets VM i dobbeltsculler med makkeren Kjetil Borch. Sistnevnte er fra Horten og ligner veldig på Olaf Tufte.

Treningen er så hard at det gjør vondt å se på. Men det må til før verdens råeste romaskiner barker sammen i slovenske Bled. Får gutta det til å svinge i båten? Og får Norge en ny Olaf Tufte som kan mer enn å spille på slurva?


Om serien
I "Min idrett" kommer vi tett innpå seks utøvere i kampen for å nå et felles mål: Å bli verdensmestre. Vi opplever lidenskapen på nært hold når vi blir med på idrettsutøvernes opp- og nedturer i treningsarbeidet og i dagliglivet deres.

Norge har flere idrettsutøvere i verdenstoppen som vi sjelden eller aldri hører noe om. Vi skal treffe en klatrer, en danser, en roer, en gokart- kjører, en kickbokser og en bordtennis- spiller.

For disse utøverne er det viktigste å vinne, selv om de slipper å skrive autografer, selv om de ikke vil bli brukt i reklamer for sjampo og Red Bull, og selv om de kan gå på gata uten å måtte skrive autografer. Hvorfor vil de da bli best? Mens vi følger dem i gulljakten, i deres viktigste mesterskap til nå, får vi innblikk i hva som kreves for å lykkes.


Egenprodusert dokumentarserie 2011
Produsenter: Jan Fredrik Bjørntvedt & Kim Peder Rismyhr
Produksjonsleder: Martin Leinaas
Prosjektleder: Espen Graff
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747 / 23 04 40 64
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 69 000,