Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. april 2009 kl 23.05 Norsk polarhistorie: Polfarerne

Innhentet av skjebnen

 Programleder Ole André Sivertsen i Antarktis foran en kopi av Amundsens telt. (Foto: Håvard Jenssen/Videomaker)
Programleder Ole André Sivertsen i Antarktis foran en kopi av Amundsens telt. (Foto: Håvard Jenssen/Videomaker)
Tidenes polfarer er uten tvil Roald Amundsen. Han er beundret og kritisert, men det han oppnådde gjennom sine tretti år som polfarer kan aldri gjentas. Fortsatt inspirerer han eventyrlystne mennesker over hele verden.

Roald Amundsen var alltid ekstremt godt forberedt, han var urokkelig som leder og han var den som hentet hjem flest polare trofeer til Norge. Likevel ble han sterkt kritisert.

Døde i isen
Engelskmennene mente han hadde drevet polfarer Robert Scott inn i døden i konkurransen om å komme først til Sørpolen. Hans egne menn, med Hjalmar Johansen i spissen, irettesatte sjefen for å sette liv på spill under den farefulle ekspedisjonen til Sørpolen.

Amundsen ble innhentet av skjebnen da han reiste ut for å redde sin største fiende som var meldt savnet i isen. Umberto Nobile ble funnet, men Amundsen hørte ingen mer fra.

"Han var en type sprunget like ut fra sitt folks dypeste røtter", sa Fridtjof Nansen i minnetalen. Og Amundsens død markerte også slutten på "heltetiden" i norsk polaraktivitet.

Farlig å leke Nansen
Det skulle gå mange år før noen våget seg i polarheltenes fotspor. På 1960-tallet forsøkte Bjørn Staib en nordpolekspedisjon med hundesleder, men ble sablet ned av norsk presse. "Man må gjerne følge Nansens eksempel, men det er farlig å leke Fridtjof Nansen", skrev Dagbladet.

Ikke før den moderne bølgen med polfarere startet på 1990-tallet, ble arven tatt opp igjen. En rekke polfarere ville forsøke å ta polene på den klassiske måten. Samtidig ble Nord- og Sørpolen åpnet for turister med tykk nok lommebok.

Om serien
Norsk historie er sterkt knyttet til jordas kalde og ugjestmilde områder, og historiene er mange. I en splitter ny dokumentarserie får vi både høre de kjente historiene om Nansen som reiste over polhavet, Amundsens ferd til sydpolen, men også at det i forkant av disse har vært flere generasjoner fangstmenn som våget livet på ishavet for å skaffe seg levebrød.

Programleder Ole André Sivertsen tar oss med ut i isødet, i en reise som strekker seg over Arktis, Antarktis, Grønland, Svalbard, Sør-Georgia og Trollbasen.

Dokumentar i seks deler (2009)
Produsert for NRK av Videomaker
Regi: Håvard Jenssen
Produsent: Kjell Eriksen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 91164716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Blir også sendt onsdag kl. 23.05 (NRK2)