Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 24. juni 2000 kl 20.10 DDE-itj te å tru

DDE-itj te å tru (ttv)


NRK1 lørdag 24. juni kl 20.10
DDE - itj te å tru

Hvordan det umulige ble mulig

I kveld presenterer NRK historien om sju musikere fra Namsos som, til tross for at de er slaktet av kritikerne og hatet av de hippe, er så elsket av publikum at de ble Norges mestselgende band på 90-tallet. De er DDE!

I 1988 bestemte Eivind Berre, Frode Viken, Bård Jørgen \"Bosse\" Iversen, Terje Tranaas, Bjarne og Eskil Brøndbo, de fleste av dem med utspring i bandet After Dark, seg for å satse for fullt på musikken, og de dannet DDE. Senere kom Arnt Egil Rånes også med.

I 1992 søkte DDE om støtte fra SND (Statens nærings- og distriktsutviklingsfond), med lovnad om å bli landskjent innen fem år. Det skulle vise seg at berømmelsen kom atskillig raskere. Selv om det gikk litt trått i starten med debutalbumet \"Rai-Rai\", løsnet det i juli -93 da konsertoppdragene begynte å strømme inn. Låten \"Vinsjan på kaia\" satte seg godt fast i folkesjela, og derfra er historien en eneste lang dans på roser. \"Rai 2\" kom raskt på markedet, men det var først i -96, da albumet \"Det går likar no\" ble sluppet, at trønderne for alvor ble landskjent. Over 250.000 eksemplarer av platen ble solgt. Bare tre ganger før har tilsvarende skjedd i norsk plateindustris historie! DDE kunne ta i mot utmerkelsen \"Årets Spellemann\" samme år, og peke nese til alle kritikerne som hadde dømt dem nord og ned siden debuten.

Etter den tid har trønderne gitt ut tre album til. Først \"Ohwæææh\", juleplaten \"No e DDE jul igjen\" og det nyeste albumet \"Jippi\" som kom i vår.

Portrett
I kveldens program får vi se sju åpenhjertige trøndere fortelle om livet som musikere. De snakker blant annet om hva karrieren har kostet med tanke på familie og venner, og de legger ikke skjul på at det nok er konene som har ofret mest.

Vi får se og høre musikalske innslag fra til sammen åtte album. Det blir intervjuer med medlemmene og deres familier, norske artister og kjente fjes sier sin mening, gjemte arkivklipp hentes frem, og ikke minst får vi høre fra kritikerne som har slaktet DDE gjennom årenes løp. I tillegg blir det verdenspremiere på musikkvideoen til låten \"Kvinnfolk\".

Dette er hele historien om DDE - som gjorde det umulige mulig.

NRK1 lørdag kl 20.10

Bilde
1. London Symfoniorkester har gjort en symfoniversjon av \"Vinsjan på kaia\", og i den anledning stiller DDE i symfoniutstyr. (Foto: Arnt Hammer)

2. DDE består av, øverst f.v., Eivind Berre, Arnt Egil Rånes, Bjarne Brøndbo og Frode Viken. Nederst f.v. Bård Jørgen \"Bosse\" Iversen, Terje Tranaas og Eskil Brøndbo. (Foto: Ewa-Mari Johansson).

Produsert av Høylandet Film og TV og Video Øst for NRK.
Et portrettprogram av DDE
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18.