Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 2. august 2008 kl 19.15 Snarveien gjennom isen

Issmeltingen korter veien

Himmel og is – nedsmeltingen i arktiske områder korter veien for skipstrafikken. (Foto: Andana Films)
Himmel og is – nedsmeltingen i arktiske områder korter veien for skipstrafikken. (Foto: Andana Films)
Nedsmeltingen av isen i de arktiske områdene korter veien for skipsfarten. Nå kan både Panama- og Suez-kanalen få konkurranse av den nye passasjen som åpner seg mellom Atlanterhavet og Stillehavet. En fransk dokumentar viser oss veien inn i en ny tid for skipsfarten i polare strøk.

Nordvestpassasjen vil være et 7000 kilometer kortere alternativ enn både Panamakanalen og Suezkanalen, nå da denne seilingsveien er åpen flere måneder i året. Selv om det langt fra er risikofritt, har industrilandene allerede begynt å benytte seg av de nye mulighetene som åpner seg.

Disse havstrekningene dekker et område like stort som Europa og er helt unike. 3000 kilometer av veien finnes det ingen havner og det ytterst nakne landskapet er sårbart som intet annet.

Selvsagt er åpningen av en slik ny vannled også et kontroversielt tema nasjonene imellom. En så radikal endring av betingelsene for deler av verdenshavene nødvendiggjør at de involverte landene kommer til enighet. Helt klart må det snarest iverksettes nye forholdsregler når Jordens nordligste område nå i ferd med å gå i oppløsning.

Programmet er sendt tidligere.

Fransk dokumentar (2006)
Originaltittel: Strait out of the Ice
Produsert av: Andana Films
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no