Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. november 2006 kl 21.45 Niern: Malteserfalken

Hardkokt privatdetektiv i filmklassiker

Peter Lorre og Humphrey Bogart I
Peter Lorre og Humphrey Bogart I "Malteserfalken" (Foto: Warner Bros.)
Sam Spade og hans partner Miles Archer blir engasjert av den vakre Miss Wonderly for å finne hennes søster, som skal ha rømt med kjeltringen Floyd Thursby. Archer blir myrdet mens han spaner på Thursby, og Thursby blir myrdet samme natt.

Det viser seg at Miss Wonderly gjemmer seg bak en falsk identitet. Hennes virkelige navn er Bridgid O’Shaughnessy, og hun ville hevne seg på Archer. Til tross for hennes gjentatte løgner og usammenhengende historier, bestemmer Sam Spade seg for å hjelpe henne, og det utvikler seg et slags kjærlighetsforhold mellom de to.

Spade blir oppsøkt av den enda merkeligere Joel Cairo, som setter ham inn i hva som egentlig er sakens kjerne: en antikvarisk falkestatue bestående av både gull og juveler.

Den første film noir
John Hustons "Malteserfalken" er den tredje filmatiseringen av Dashiell Hammets roman, og er den som er mest tro mot sitt opphav. Filmen følger boken fra scene til scene, replikk til replikk, samtidig som Huston fremhever og utdyper romanens særpregede atmosfære med filmatiske virkemidler.

"Malteserfalken", som ofte blir regnet som den første film noir, innledet John Hustons regikarriere og ga Humphrey Bogart stjernestatus.

Amerikansk spillefilm fra 1941
Originaltittel: "The Maltese Falcon"
Regi: John Huston
I rollene: Humphrey Bogart, Mary Astor, Sydney Greenstreet, Peter Lorre, Gladys George og Barton McLane.
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96