Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. juli 2008 kl 00.25 Atomspionasje: Superbombe

Kappløpet om superbomben

Atomspionasje: Robert Oppenheimer (Joe Jones) gikk imot planene om å utvikle hydrogenbomben. (Foto: Peter Cotton, BBC)
Atomspionasje: Robert Oppenheimer (Joe Jones) gikk imot planene om å utvikle hydrogenbomben. (Foto: Peter Cotton, BBC)
Fysikeren Robert Oppenheimer ledet framstillingen av atombomben i USA under 2. verdenskrig. Men da planene for utvikling av hydrogenbomben ble kjent, sa han stopp og gikk mot prosjektet. Det førte til anklager om at han var kommunist og spion.

I 1946 kom forskeren Edward Teller til laboratoriet i Los Alamos, der Robert Oppenheimer var leder. Teller kunne fortelle at utviklingen av en ny superbombe snart ville være i gang.

Hydrogenbomben, eller fusjonsbomben, skulle bli det ultimate dommedagsvåpen, tusen ganger kraftigere enn bomben som utslettet Hiroshima.

Motstand fra atombombens far
Robert Oppenheimer, som var blitt rystet over de enorme ødeleggelsene i Hiroshima og Nagasaki, gikk mot prosjektet. Mannen som ble regnet for a-bombens far, valgte utover 50-tallet i stedet å engasjere seg for utnyttelsen av kjerneenergi for fredelige formål. Snart ble han beskyldt for anti-amerikansk virksomhet og påståtte kommunistsympatier, og ble fratatt sin sikkerhetsklarering.

Oppenheimers motstand til tross, kappløpet om å utvikle hydrogenbomben lot seg ikke stanse. Snart kastet Sovjetunionen seg inn racet, med Andrej Sakharov som en av sjefsfysikerne. En actionthriller fra virkeligheten var i gang - med planeten som innsats.

Om serien
Kampen om overtaket i det kjernefysiske våpenkappløpet er temaet i "Atomspionasje", en dramatisert dokumentarserie fra BBC. Serien tar for seg fem spionthrillere fra virkeligheten, fra 2. verdenskrig og fram til i dag. Historien gjenskapes ved hjelp av spennende, dramatiserte rekonstruksjoner og grundig dokumentasjon, blant annet fra CIA og KGBs arkiver.

Neste avsnitt tar for seg handler om atomfysikeren Mordecai Vanunu, som satt i fengsel i 18 år fordi han offentliggjorde opplysninger om det israelske kjerne¬våpen-programmet.

Siste og femte program tar for seg den pakistanske atomfysikeren Abdul Qader Khan. Han gjorde sitt hjemland til en atommakt ved å stjele atomhemmeligheter fra sin arbeidsgiver i Nederland, og ledet senere et illegalt nettverk for kjernevåpen.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dramadokumentar i 5 deler (2007)
Originaltittel: Nuclear Secrets
Produksjon: BBC i samarbeid med National Geographic og NDR
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Les mer