Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. desember 2004 kl 16.00 Musikk på søndag: En time med Tannhäuser

Kringlebotn og Wagner


"Musikk på søndag" med sopranen Solveig Kringlebotn.
Adelsmennene står med sverdene klare til hugg mot den hjelpeløse knekten Tannhäuser, men Elisabeth stiller seg modig i mellom og ber dem spare ham. Slik opplever vi Solveig Kringlebotn i en sveitsisk dokumentar om fjorårets oppsetning av Wagners "Tannhäuser" på operaen i Zürich.

Solveig Kringlebotn synger på operascener over hele verden. I denne musikkdokumentaren presenteres enkelte scener med henne fra oppsetningen i Zürich. I sentrum står den unge knekten Tannhäuser, og Kringlebotn synger partiet som landgrevens unge niese.

Wagner mellom aktene
"Tannhäuser" ble første gang oppført i Dresden i 1945. Da Wagner nesten 20 år senere fikk anledning til å besøke Paris med "Tannhäser", utfordret han arrangørene med å skrive om musikken slik at pausen mellom første og andre akt ble minimal. Det betydde at det ikke ble plass til den sedvanlige middagen man pleide å servere mellom aktene.

Wagner ville ikke ha handlingsforløpet brutt opp av middagsmat. Det endte med så mye piping i salen at operaen ble tatt av plakaten.

Innkjøpt/egenprodusert program fra NRK Kultur
Originaltittel: Tannhäuser
Prosjektleder, NRK: Arild Erikstad
Produsert av: Bel Air Media, Sveits (2003)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57