Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. januar 1999 kl 22.00 Ildprøven - månemenn og mote

Ildprøven månemenn og mote (t)

NRK1 tirsdag 12. januar kl 22.00
Ildprøven - månemenn og mote (2:4)

Et av vår tids heftigste yrker

Beckmans skole for mote og design er en av Skandinavias \"hotteste\". Mengder av forhåpningsfulle elever søker hvert år. Fire personer kommer gjennom nåløyet, og får tre års gedigen utdannelse til et av vår tids heftigste yrker - moteskaper.
Det er våren 1998 og avgangsklassen er i ferd med å legge siste hånd på verket, den avsluttende prøven - moteoppvisningen. Her gjelder det både å bli sett og hørt. Sponsorer og representanter for klesbutikkene er til stede. Hennes & Mauritz har selvfølgelig reserverte plasser til visningen.

Klær i tiden
Hvilken betydning har egentlig klær? Kunsten å skape klær til mennesker er som all annen kunst et uttrykk for tiden vi lever i. Den viser samfunnets normer, ideer og holdninger.
Det er ingen tilfeldighet at en modell fotograferes i en grisebinge i en kjole som minner om nettingen på en skinkesteik!

Kontraster
Programskaperne har gått ut fra et 100 år gammelt sitat av Anatole France: \"Hvis jeg fikk tilgang til alle bøker som er publisert etter min død, ville jeg velge et motemagasin. Det ville gi meg den beste informasjonen om den fremtidige verden.\"
Filmen om avgangsklassen ved Beckmans skole er en film om vår tid. Elevene og deres klær sier noe om vår tids mentalitet.
Moten, måten å kle seg på, er ingen tilfeldighet. Den speiler alltid våre ideer, våre problemer og ikke minst våre forventninger.
Vi får se en moteoppvisning fylt av kontraster, unge møter gamle (foreldre som mildt sagt er noe forbauset over den nye klesstilen), by møter bygd, smal finkultur møter bred underholdning (innflytelse fra tv og film kommer inn med morsmelken).
Ingen sitter stille på stolene blant \"Månemenn og mote\".
Om serien
\"Ildprøven\" er en serie om fire avgangsklasser ved noen av Skandinavias mest etterspurte skoler.
Alt skjer samtidig noen hektiske uker våren 1998 i Skandinavias fire hovedsteder. Vi får se en uvanlig programserie som gir et innblikk i en ung og frisk kultur som ikke betenker seg på å satse.
Det er store drømmer i de nordiske vårkveldene.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Bilde (elektronisk via NTB/Data- tv/internett)
Moten formidler vår tids mentalitet, ikke bare klær. (Foto: Erik Textorius)

Nordisk dokumentarserie
Regi: Anna Duell
Svensk produksjon

Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

\0\0\0