Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. januar 2007 kl 23.15 Lydverket: Metal - A Headbanger's Journey

Norsk black metal

I andre og siste del av dokumentaren om musikksjangeren metal møter vi flere norske band. Programskaperen drar nemlig til Norge for å undersøke akkurat hvor ond norsk black metal er.

Har den fortjent sitt rykte som den mest voldelige og farligste forgreningen innenfor metal?

Mayhem, og Varg Vikernes, blir selvfølgelig omtalt. I tillegg intervjuer Sam Dunn Emperor og Enslaved som begge er store internasjonalt.

Vi møter også sjokkmetalerne i Gorgoroth, som kanskje er de eneste som fremdeles dyrker satanismen…

Om dokumentaren
Regissør Sam Dunn har alltid elsket metal, og etter årevis med antropologistudier på fjerne kulturer har han bestemt seg for å rette forskerblikket mot egne interesser. Hvorfor blir denne musikksjangeren alltid fremstilt stereotypisk, avskrevet og forhatt? Og hvorfor beholder den likevel fortsatt sin trofaste fanskare?

Han tar oss med til metalens høyborger, enten det er i Los Angeles, Birmingham eller Norge. På reisen i metalens verden utforsker Dunn sjangerens fascinasjon for sex, religion, vold og død, møter egne helter og oppdager at det ikke er alt ved metalen selv han kan forsvare. Resultatet er blitt en dokumentar som lar oss få del i en kultur som er langt mer kompleks enn de fleste antar. Vi møter blant annet band og artister som Alice Cooper, Iron Maiden, Black Sabbath, Slayer Mötley Crüe, Dio, Slipknot, og norske Mayhem, Emperor, Enslaved og Gorgoroth.

Dokumentaren sendes i to deler på NRK, og dette er den siste delen.

Canadisk musikkdokumentar i to deler (2005)
Originaltittel: Metal - A Headbanger's Journey
Produsert og regissert av Sam Dunn, Scott McFadyen og Jessica Joy Wise
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Bilder (to motiver) – samme som 033lyd
Lydverket: Metal - A Headbanger's Journey: Antropolog og metal-fan Sam Dunn drar blant annet til Norge for å utforske musikksjangeren. (Foto: Seville Pictures)

Lydverket: Metal - A Headbanger's Journey: Alice Cooper er en av de internasjonale stjernene vi møter i serien. Han synes ikke norsk black metal er spesielt farlig. (Foto: Seville Pictures)