Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. juli 2006 kl 19.30 Michael Palin i Himalaya

Møte med Dalai Lama

Tonen var munter da Michael Palin var på audiens hos Dalai Lama i Dharamsala. (Foto: Basil Pao, BBC)
Tonen var munter da Michael Palin var på audiens hos Dalai Lama i Dharamsala. (Foto: Basil Pao, BBC)
Michael Palin møter Tibets åndelige leder, Daila Lama, i det andre programmet i reiseserien fra Himalaya. Men først går turen over den pakistansk-indiske grensen og til Kashmir.

Michael Palin har kommet til verdens nest høyeste fjell, K2, 8611 meter høyt. India er så nær i luftlinje, men Palin må ta en omvei på tusenvis av kilometer via Punjab for å komme til det eneste lovlige krysningspunktet mellom de to landene.

Ved grenseposten, som ligger nær Lahore, foregår en daglig flaggseremoni. Den har form av en militær ballett som symboliserer fiendskapet mellom Pakistan og India, som ble delt i to land i 1947.

Over grensen ligger Amritsar, sikhenes hellige by. Palin besøker Det gylne tempel og begir seg så ut på en svimlende togtur til Shimla, som i sin tid var sommerresidensen til de britiske makthaverne i India. Hit dro de for å slippe unna den stekende varmen i lavlandet.

Nord for Shimla ligger Kashmir, sentrum for en av verdens mest langvarige og bitre konflikter. Her besøker Palin byen Srinagar og de berømte husbåtene i Lake Dal.

Dalai Lama
I den lille fjellbyen Dharamsala i Nord-India ligger hovedkvarteret til Dalai Lama og hans eksilregjering. Palin har fått innvilget audiens hos tibetanernes politiske og religiøse leder, og han bruker det siste døgnet før møtet til å sette seg inn i den tibetanske buddistkulturen.

Michael Palin er full av ydmykhet foran audiensen med Dalai Lama. Det blir et meget spesielt møte og et absolutt høydepunkt for den freidige eventyreren.

Om serien
Tv-personligheten, skuespilleren, humoristen og globetrotteren Michael Palin har de senere årene hatt stor suksess med sine reisebrev fra nær sagt alle verdenshjørner. I sin sjette ekspedisjon for BBC har han tatt turen til det indre Asia og verdens høyeste fjellkjede.

I seks episoder følger vi den sjarmerende og entusiastiske turisten på en over tre tusen kilometer lang reise som byr på prøvelser og farer, men også gleder og nye vennskap. I løpet av turen skal vi bli med til Pakistan, India, Nepal, Tibet, Kina og Bhutan, før vi begir oss ned til slettene i Bangladesh.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk reiseserie i seks deler
Originaltittel: Himalaya With Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2004)
Programleder: Michael Palin
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer: