Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. juli 2001 kl 22.00 Dok22 - Når bygninger raser: Vann, konstant risiko

Vann et mektig og drepende element

Vraket av Alexander Kielland-plattformen taues inn til havnen i Stavanger
Vraket av Alexander Kielland-plattformen taues inn til havnen i Stavanger
Det fins ikke noe mer beroligende enn en glitrende vannflate, helt i ro. Men vann er et svikefullt element, og alle byggverk som har ”føttene” sine i vann må være på vakt. I Dok 22 denne gangen skal vi se hva som skjer med bronettet i New York etter kraftig regn, vi skal til en liten landsby i Italia hvor en demning brast og vi skal til Nordsjøen og ulykken med den norske oljeplattformen Alexander Kielland.

I april 1987 satte det inn med kraftig regnvær i New York. Det regnet og regnet og regnet, men trafikken over broene stanset aldri. Vannet steg imidlertid så mye i elvene at flere broer etter hvert ble stengt, men ikke hovedbroen, noe som skulle vært gjort. Et vitne forteller at han så en stor trailer forsvinne ned i elven. Broen brakk rett og slett i to. Fire andre biler fulgte traileren ned i det frådende dypet. Katastrofen var et faktum. Ekspertene fant til slutt årsaken til tragedien.

På 50- og 60-tallet ble det bygd flere store demninger og vannreservoarer, som i den lille landsbyen Longeroni i Italia. Men damanlegget hadde et eldgammel fjell som nærmeste nabo, et fjell som stadig lente seg litt nærmere vannet. Byens ingeniører var klar over dette, og tappet ut noe vann hver gang fjellet beveget seg. Innbyggerne følte seg trygge. I 1963 var barene og kafeene fylt av folk som så EM i fotball på fjernsyn. Plutselig skjedde det. Fjellet raste ut i vannreservoaret, og vannmassene veltet ut og knuste den lille landsbyen. 2.400 mennesker døde. Geologene fant til slutt ut hva som hadde skjedd.

Alexander Kielland-ulykken
På 1970-tallet ble det funnet olje i Nordsjøen. Rigger og plattformer ble bygget til havs, og alt måtte stemme for å møte alle utfordringene vær og vind utsatte disse byggverkene for. Men noe gikk galt i mars 1980. Alexander Kielland var i realiteten et flytende hotell. Alt var nytt. Plattformen hadde fem bein, som skulle gjøre den stabil og i stand til å stå i mot vind og bølger. Det hadde den klart i tre og et halvt år, men så skjedde det. Det var en vanlig storm, og mannskapet fikk tiden til å gå med kortspill og annet. Plutselig kom et smell, og plattformen la seg over på siden slik at møbler og andre ting raste i veggen. Etter hvert tok den inn vann, og livbåtene som noen satt i viste seg å være rene dødsfeller. Alle om bord forsvant i det iskalde vannet. Gunvald Falk ble reddet av et helikopter, og forteller hva som hendte.
123 mennesker døde, 91 overlevde. Det var den verste ulykken i oljeindustriens historie.

Det flytende hotellet lå på hodet i sjøen med bare fire bein. Det femte fløt et stykke unna. Ekspertene fant ut at grunnen til ulykken var en fabrikasjonsfeil på størrelse med en tommel. Hvor liten feilen enn er, vannet finner alltid fram til den – før eller siden.

Britisk produksjon
Pressekontakt
Vraket av Alexander Kielland-plattformen taues inn til havnen i Stavanger
Vraket av Alexander Kielland-plattformen taues inn til havnen i Stavanger
, tlf: 23 04 74 83 Bilde
Vraket av Alexander Kielland-plattformen taues inn til havnen i Stavanger