Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 31. mai 1999 kl 20.40 Nord og sør

Nord og sør (t)


NRK2 mandag 31. mai kl 20.40
Nord og sør (1:12)

Gjensyn med romantisk seersuksess

Det blir gjensyn med den amerikanske tv-serien \"Nord og sør\". Denne påkostede føljetongen hadde stor suksess da den ble vist i NRK i 1987, ikke minst takket være en røde tråd av romantikk som løper gjennom serien. I fjor ble den sendt på nytt i NRK1 på sen kveldstid.
Handlingen i \"Nord og sør\" utspiller seg i en stormfull periode av USAs historie, i årene før den amerikanske borgerkrigen. Patrick Swayze fikk sitt store gjennombrudd i rollen som sørstatsgutten Orry Main, som i 1842 drar hjemmefra for å utdanne seg ved militærakademiet på West Point. Der møter han George Hazard (James Read) fra nordstatene. Et sterkt vennskap oppstår som følge av et felles opprør mot en plagsom kommandørsersjant. Senere kjemper de sammen i den meksikansk-amerikanske krigen.

Ulik bakgrunn
Orry og George har svært ulik bakgrunn. Orry kommer fra en familie som driver en plantasje, mens George er sønn av en industrimagnat.
Til tross for motsetningene familiene mellom, viser det seg at de er avhengige av hverandre i kampen for økonomisk fremgang.

Kjærlighet ved første blikk
På sin vei til West Point har Orry møtt den vakre Madeline Fabray (Lesley-Anne Down), en mørkhåret skjønnhet fra New Orleans. Det er gjensidig kjærlighet ved første blikk, og Orry tilbyr seg å følge henne hjem fordi Madelines kusk er skadet. De lover å skrive til hverandre. Men Orrys brev kommer aldri frem...
Madeline mister etter hvert håpet og gir stadig mer etter for den onde og arrogante Justin LaMotte (David Carradine), som utsetter henne for en heftig kurtise. Madelines far ser helst at hun gifter seg med Justin, som vil sikre henne en framtid i økonomisk trygghet.

Stjerner i fleng
Rollelisten til \"Nord og sør\" inneholder stjerner i fleng. Foruten Patrick Swayze og Leslie-Anne Down, finner vi Kirstie Alley (\"Veronicas verden\", NRK1), Elizabeth Taylor, Jean Simmons, Morgan Fairchild og Robert Mitchum for å nevne noen.
\"Nord og sør\", som er produsert av TV-selskapet ABC, sparte ikke noe på produksjonen. Scenene med historisk tilknytning er tatt opp der de utspilte seg i virkeligheten. Del I og del II skal ha kostet 80 millioner dollar å lage. Garderoben til Leslie-Anne Down alene omfatter 31 drakter, og i alt ble det laget 3300 kostymer til de 12 episodene av serien.

NRK2 mandag kl 20.40
Tidligere sendt 20.6.87 og i NRK1 14.7.98.

Bilder
1. Kjærlighet ved første blikk: Orry (Patrick Swayze) og Madeline (Lesley-Anne Down).

2. Patrick Swayze fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Orry Main.

3. Lesley-Anne Down spiller sørstatsskjønnheten Madeline.

Amerikansk dramaserie
Produksjon: ABC (1985)
Originaltittel: North and South
I rollene bl.a. Patrick Swayze, James Read, Lesley-Anne Down, Kirstie Alley, Olivia Cole, Lee Bergere, David Carradine og Robert Mitchum
Regi: Richard T. Heffron
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53