Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. juli 2005 kl 15.10 Norske filmminner: Havlandet

Reisen mot havet

Stein Bjørn spiller hovedrollen som Heikki i Lasse Gloms film
Stein Bjørn spiller hovedrollen som Heikki i Lasse Gloms film "Havlandet".
"Havlandet" er historien om unggutten Heikki og hans flukt fra fattigdom og død og mot det forgjettede havlandet. Men det er samtidig en reise som fører ham ut av barndommens rike og inn i de voksnes verden.

Lasse Gloms film fra 1985 ruller opp for oss en del av norsk historie som er ukjent for mange. Filmen bygger på to romaner av Idar Kristiansen, "Svanevinger i nord" og "Den salte åkeren". Den ytre rammen i "Havlandet" er hentet fra innlandet på Nordkalotten i 1860-årene med fattigdom og hunger som en del av hverdagen. Det førte til at store deler av befolkningen dro nordover - mot Ruija - Havlandet -der maten og rikdommen fantes i form av fisk.

Sulten og drømmen
Heikki bor sammen med sine foreldre og sin lillesøster på en liten gård der åkeren, kua, jakten og tjærebrenningen er det som holder liv i familien.

En dag kommer onkel Matti nordfra. Han forteller en vidunderlig historie om landet der oppe, en fremmed verden med nok å spise og andre skikker. Onkel Matti forteller også det vakre eventyret om hvordan nordlyset ble til.... Slik plantes drømmen i den unge gutten - drømmen som driver ham av gårde etter at faren og søsteren dør. Som driver ham gjennom hele innlandet på et tidspunkt de fleste ville sagt det var umulig å overleve. Det er en ferd mot havet, men også mot det å bli voksen.

På denne ferden treffer Heikki Anne-Kreeta og en gammel, blind mann som på hver sin måte blir viktige personer i livet hans.

Storm og brann, kulde og regn - sammen med spennende menneskelige relasjoner - sterk dramatikk, drømmer og lengsler gir denne filmen en dimensjon ut over den en slik tid kan gi bud om.

"Havlandet" er på mange måter en fortelling om lengselen etter frihet og menneskeverd. Lasse Glom har lagt vekt på å skildre det positive og optimistiske i denne lengselen mer enn fattigdommen og elendigheten som hersket i innlandet på Nordkalotten på denne tiden.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk spillefilm fra 1985
Basert på Idar Kristiansens romaner "Svanevinger i nord" og "Den salte åkeren"
Regi: Lasse Glomm
I rollene: Stein Bjørn, Arja Saijonmaa, Bjørn Sundquist, Sven Wollter m.fl.
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36


LENKER
  • Hilde Ljøen