Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. mai 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Et stykke av EU har strandet på Lista

Storm har fraktet frø fra EU til Lista


"Crithmum", også kalt St. Peterskjer og sandvortemelk, er nykomlinger i norsk fauna. Dette er et av de første bildene som noen gang er tatt i Norge av disse plantene (Foto: Oddvar Pedersen)
Klimaet har endret seg de senere årene. Ekstremt vær raser og skaper erosjon. Høsten 2000 rammet en kraftig storm deler av Europa, og førte til utvasking av kanalkysten. Denne stormen nådde også norske strender, og man mistenker at frø fra EU kan ha blitt transportert til Lista.

Lengst syd i Norge, nesten som et stykke Danmark, ligger Listas lange sandstrender og rullesteinstrender, og fanger opp det havet bringer med seg fra fremmede trakter. Her treffer vi botaniske innvandrere, men også arter som i den kraftige vinden bokstavelig talt har klort seg fast, generasjon etter generasjon.

Lista er viden kjent for sine fugletrekk, og hvert år samles fugleelskere fra hele landet her for å observere. Fullt så kjent er ikke området for sin botanikk, men landtungen er ikke mindre interessant av den grunn. Mange planter i norsk flora har hatt sin første landforbindelse nettopp på Lista.

På vandring lagns strendene
Botanikeren Oddvar Pedersen er født på Lista, og kjenner plantelivet ut og inn. På senhøsten 2001 gikk han langs strendene og snublet så å si over planter som aldri før var funnet i Norge, ikke en gang i Skandinavia!

"Ut i naturen" vandrer sammen med ham, kikker litt på strandfloraen og ser om noen av innvandrerne har overlevd, og blitt en del av nyere norsk flora.

Egenprodusert naturprogram
Prosjektleder Naturredaksjonen, Faktaavdelingen Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83