Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. februar 2003 kl 20.10 Profil: Charlie Chaplins lykkeligste år

Chaplin fant lykken i eksil i Sveits

Familien Chaplin i kinokø i Sveits
Familien Chaplin i kinokø i Sveits
I 1950-årenes USA drev den erkekonservative politikeren McCarthy heksejakt på ”kommunister”, og kulturarbeidere var særlig utsatt. Charlie Chaplin følte seg presset til å forlate USA, og i 1952 fant en fredelig havn i Sveits.

Han slo seg ned med familien i en liten landsby nær Geneve-sjøen, og her ble han boende til sin død i 1977. I sin selvbiografi, som han skrev i sitt nye hjem, kaller han disse årene for de lykkeligste i sitt liv.

Familie og venner
Seerne blir invitert til sjeldne innblikk i Chaplins familieliv, og hans kjærlighet til sirkus. Chaplins barn, Geraldine, Michael og Eugene snakker om sin far, og mange venner, kolleger og samtidige med Chaplin deler både nære minner og underholdende anekdoter med seerne. Programmet ser på Chaplins senere filmer og prosjekter, og gir klare bevis på hans evner som komponist. Han har komponert over 500 musikkverk.

Overvåket i Sveits
Chaplins liv blir illustrert med flere opptak som aldri før er vist for publikum. I tillegg vil det nok forbause et internasjonalt publikum at Chaplin ble overvåket av sveitsiske myndigheter. I programmet blir dette for første gang avslørt på fjernsyn. At han ble overvåket av sveitsisk sikkerhetstjeneste, var noe Chaplin aldri fikk vite så lenge han levde.

I tillegg til familien, møter vi Sir Peter Ustinov, Arthur Cohn og Sophia Loren. Petula Clark dukker opp i Chaplins villa i Sveits, setter seg ved pianoet og synger ”This is My Song”, verdenshiten Chaplin komponerte til henne i 1967.

Sveitsist produksjon, Accent Films International ltd
Originaltittel ”Charlie Chaplin – the Forgotten Years”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83