Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 28. juli 2001 kl 23.30 Nattkino: Dash og Lilly

Turbulent kjærlighetshistorie


"Dash og Lilly" er den sanne historien om det stormfulle kjærlighetsforholdet mellom to av Amerikas største forfattere, Dashiel Hammett og Lillian Hellman. De møttes i 1930-årene i Hollywood og holdt sammen inntil Hammett døde av lungekreft i 1961.

Filmen bruker som springbrett forsvarstalen Lillian Hellman skrev i forbindelse med anklagene om kommunistiske sympatier som ble rettet mot henne i slutten av 1940-årene. Historien fortelles med tilbakeblikk gjennom Lillians
øyne.

Kommunisme
Anklagene kom som en følge av president McCarthys antikommunistiske aksjoner over hele Amerika, og det var i Hollywood de største avisoverskriftene dukket opp. Kjente personer med bare vage forbindelser til venstresiden ble arrestert og fengslet. Både Lillian Hellman og Dashiel Hammett ble satt under mistanke, og for Hammetts del endte det med fengsel.

Da paret møttes i Hollywood, var de gift på hver sin kant. Lillian bad umiddelbart sin mann om skilsmisse, mens Dashiel så ingen grunn til å ordne slike formaliteter ettersom han ikke hadde sett sin kone på svært lang tid.

Lillian hadde til gode et gjennombrudd som forfatter, men etter at hun traff Dashiel, skjøt forfatterskapet fart og endte med stor suksess. Men kjærlighetsforholdet dem imellom var langt fra plettfritt. Utroskap og alkoholmisbruk preget dem begge i årene de holdt sammen inntil Hammetts død.

Parallelt med skildringen av kjærlighetshistorien får vi et innblikk i det radikale, intellektuelle miljøet de to ferdes i, og vi møter blant andre forfattere Dorothy Parker som tilhørte parets nærmeste omgangskrets.

To av Amerikas fremste forfattere
Dashiell Hammett regnes som skaperen av den hardkokte kriminalstilen, og blant hans bøker finner vi "Red Harvest" (debutromanen), "The Maltese Falcon", "The Glass Key" og "The Thin Man". Flere av bøkene er filmatisert, og hans romaner har i sterk grad påvirket kriminalfilmsjangeren. De fleste av bøkene er oversatt til norsk. Hammett jobbet jevnlig som manusforfatter i Hollywood. Blant annet skrev han manuset til den anti-nazistiske filmen "Watch on the Rhine" (1943) etter Lillian Hellmans skuespill.

Lillian Hellman vakte stor oppmerksomhet med sitt første skuespill, tragedien "The Children's Hour"(1934) som ble filmatisert under tittelen "These Three". Siden produserte hun på løpende bånd skuespill ("The Little Foxes", "The Children's Hour"). Hellman skrev også to selvbiografiske bøker om hennes forhold til Dashiell Hammett.

Britisk-amerikansk spillefilm fra 1999
Originaltittel: Dash and Lilly
Regi: Kathy Bates
I rollene: Sam Shepard, Judy Davis, Bebe Neuwirth, Laurence Luckinbill.
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder:
1. Judy Davis har rollen som forfatteren Lillian Hellman
2. Sam Shepard tolker rollen som kriminalforfatter Dashiel Hammett
3. Dash (Sam Shepard) og Lill (Judy Davis) hadde et stormfullt kjærlighetsforhold som inkluderte utroskap og alkoholmisbruk.