Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 24. april 2004 kl 17.35 En ring fra Aberdeen

I krig og kjærlighet

Barbara flyttet fra Shetland til Norge etter at hun fant den store kjærligheten under krigen. (Foto: Trygve Sørvaag/Nordsjøfartmuseet)
Barbara flyttet fra Shetland til Norge etter at hun fant den store kjærligheten under krigen. (Foto: Trygve Sørvaag/Nordsjøfartmuseet)
Under 2. verdenskrig dro en rekke norske, unge menn til Shetland for å fortsette kampen mot nazistene. Shetlandsfarerne satte sitt preg på øya. I denne norske dokumentaren møter vi 78 år gamle Barbara som nå bor på Sotra utenfor Bergen. Hun fant den store kjærligheten i en norsk "fisker". Men det var ikke bare rosenrødt og være kjærest med en norsk motstandsmann.

Historien om Shetlandsfarten har handlet om modige menn og deres bragder på havet. Mindre fortelles om kvinnene og de som satt på land og ventet. Mange Shetlandsfarere fant seg kjærester og flere giftet seg med unge kvinner fra den andre siden av havet.

- Gjennom Barbara har jeg ønsket å gi disse kvinnene et ansikt, sier Tonje Tjernet, en av de to dokumentarfilmskaperne.

Forelsket i en fremmed
Barbara var 16 år da hun traff 21 år gamle Arne Melkevik på hotellet der hun serverte. Arne utgir seg for å være fisker, men den forelskede Barbara forstår etter hvert at noe ikke stemmer. Arne blir plutselig bare borte. Han forsvinner i dagevis, og da han endelig dukker opp igjen, kommer han aldri inn med fisk. Innerst inne frykter hun at Arne og de andre unge nordmennene er på tokt til Norge.

Med i filmen er også den 91 år gamle krigsveteranen og shetlandsfareren Peder S. Godø fra Godøy i Møre og Romsdal. Han jobbet sammen med Arne Melkevik og forteller oss hva de unge fiskerne egentlig holdt på med.

Eksamensfilm
Dokumentarfilmen "En ring fra Aberdeen" er en eksamensfilm laget av studentene Tonje Tjernet og Karl Erik Brøndbo ved dokumentarfilmlinjen på Høgskulen i Volda våren 2003.

Innkjøpt norsk dokumentar
Filmskapere: Tonje Tjernet og Karl Erik Brøndbo
Musikk: Gunnar Aurdal
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18 / 98 48 02 78